Омъжена за трима мъже! Възможно ли е това

Познати са всякакви форми на семейни отношения, дори и полигамни. Естествено, най-разпространения вид полигамно съжителство е многоженството, тоест брак между един мъж и две или повече жени. Но съществува и обратна конфигурация – една жена и няколко мъже, известна под термина полиандрия.

В миналото тази форма е била далеч по-разпространена в сравнение с настоящето. Полиандрията била разпространена още в Древна Гърция и е един от най-старите обичаи в Спарта, където много често всички братя от една фамилия са имали обща жена.

Съществувала е и сред келтските обитатели на Великобритания. Спорно е обаче доколко е била свободна жената в тези съюзи, нейният статут е много различен в различните краища на света, пише факти.бг.

Някои автори приемат, че бракът с няколко мъже бил резултат на абортите или убиването на новородени момичета, вследствие на което настъпвал дефицит на жени. През 19 век такъв брак е съществувал при алеутите и някои групи ескимоси. При последните дори имало обичай, според който стопанинът трябвало да „почерпи“ за нощта госта си с интимната компания на своята съпруга. Това било висша форма на гостоприемство от страна на ескимосите.

Дори и днес съществуват някои етнографски групи, в които полиандрията е съхранена, установена със закон, форма на съжителство между представители от двата пола. Ето къде:

Тибет и Непал

В някои части на Непал често може да срещнете семейства, в които една жена е встъпила в брачен съюз с не един или двама, а с няколко мъже. И при това, мъжете не са случайни, а… родни братя. Идеята е по този начин земята и имотът на братята да останат обща собственост, без да се налага да делят помежду им. Причината за това са тежките планински условия в районите на Непал, които често пъти изправят хората на прага на оцеляването.

Обвързването с няколко мъже е и добра инвестиция за самата жена. За всяка жена няма нищо по-хубаво от това да разчита за грижите и материалното благополучие на семейството си не на един, а на трима или дори на повече съпрузи.

Децата, които се раждат от тези бракове, се възприемат от майката и съпрузите й като абсолютно равнопоставени. Разводите сред тези семейства също стават много лесно – ако някой от братята реши да се отдели от този начин на семеен живот, просто напуска къщата и създава свое семейство на друго място. В такъв случай всички деца остават с останалите бащи в семейната ферма, дори да се знае кои са биологичните наследници на отиващия си съпруг.

Полиандрията официално е забранена в Тибет след 1951 г., когато Китай завладява страната. Вече е много трудно да се води статистика колко са хората в такъв съюз. С промяната на социалните модели в много области на Тибет полиандрията постепенно отмира, смятат социолозите.

Южна Индия

Не е тайна, че в Индия от незапомнени времена съществувала зловещата практика новородените момиченца да биват убивани след раждането им или умишлено умъртвявани в зародишната им форма. Причина за това бил страхът сред бедните семейства от големите разноски по сватбата и зестрата, които трябвало да платят в бъдеще. Това довело до нарушаване на равновесието между половете и днес в много райони на Индия се среща значителен превес в броя на мъжете спрямо жените, провокиращ към полиандрията. Семействата продават момичетата си на мъже в райони, където недостигът на жени е най-голям. От своя страна родът на мъжа също има ползи от споделянето на една съпруга. В случай че другите му братя не се оженят, няма да има нужда да се делят къщата и земите, а и всички те вече могат да се радват на една подсигурена обща жена.

Индийките, които трябва да живеят в подобни семейства обаче, често биват принуждавани да влизат в сексуални взаимоотношения с братята на съпруга си против волята им. В случай че се съпротивляват, ги бият, пише Woman.bg. Има и такива с по-голям късмет, които попадат при мъже, отнасящи се с по-голямо уважение към тях.

Северна Нигерия и Конго

За жалост статутът, с който се ползва жената в тази част на света, не е особено приятен. Станала веднъж съпруга, тя била длъжна да прави секс с всеки един от членовете на фамилията на мъжа й.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *