Опасно слънчево изригване днес, най-мощното през последните 12 години

Днес Слънцето избухна с най-мощното си изхвърляне на маса през последните 12 години, резултат от сливането на двете най-големи групи слънчеви петна. Геомагнитната буря, вследствие от слънчевата активност тази вечер може да предизвика мощни полярни сияния, съобщaва НАСА.
Сегашното изригване принадлежи към клас X, то има оценка Х9.3, което го прави една от петте най-мощни експлозии на повърхността на Слънцето, от времето, когато се води статистика на тези събития.
Това се случва от страната на Слънцето, която “гледа” към Земята и следователно нейното въздействие върху нашата планета ще бъде максимално.
Събитието с мощност X9.3 е най-голямото изригване досега в текущия слънчев цикъл от около 11 години.
Настоящият слънчев цикъл започна през декември 2008 г. и сега се намалява по интензитет и се насочва към слънчевия минимум.
Това е фазата, когато такива изригвания на Слънцето ще са все по-редки, но историята показва, че могат все пак да ни изненадат.
Засега не се знае с точност какви ще са последствията за живота на Земята, астронавтите и сателитите в орбита.
Вероятно ефектът върху електрическите мрежи или сателитите ще е незначителен. Пътниците и екипажа на високо летящи самолети на високи географски ширини могат да бъдат изложени на повишен радиационен риск.
Американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) заяви във вторник, че е издадено предупреждение G3 Watch.
Предупреждението означава, че народи и държави, над жълтата линия на изображението долу могат да наблюдават северно сияние тази вечер.
Вредната радиация от изригването не може да премине през земната атмосфера, за да се отрази на хората на земята, но когато е достатъчно силна, тя може да наруши атмосферата в слоя, където са на орбита GPS и комуникационните сателити.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *