Оправдаха двамата елмонтьори от ЧЕЗ по делото за убитото от ток дете в Копривлен

Двамата елмонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, които бяха подсъдими за убитото от ток 11-годишно момче от село Копривлен, получиха оправдателни присъди днес. Съдия Петър Пандев е подписал присъдата с особено мнение.

Припомняме, че 11-годишният Ангел загина на оградата на училището на 19 май 2013 г. Момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото и при прескачане на металната ограда мощен токов удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.

Цели 6 години се влачи делото за убитото от ток дете. Вещи лица извършиха няколко технически експертизи за разкриване на причините за фаталния инцидент.

В хода на разследването бе установено, че проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ – с. Копривлен били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Двамата елмонтьори извършили оглед на елсъоръжение въздушна линия ниско напрежение в района на Трафопост 5 – с. Копривлен на 7 март, като в съставения протокол за обход вписали, че проводници в негодна изолация няма.

Според обвинението елмонтьорите не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота. Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за опасните кабели и заради тази немарливост се е стигнало до смъртта на ученика.

В хода на делото бяха разпитани специалистите от ЧЕЗ и КЕВР, които са извършили проверка на местопроизшествието след инцидента. При огледа в близост до въздушното отклонение от трафопоста до училището са открити следи от огнище. Тогава била изискана документацията от регионалния център на ЧЕЗ и представени становищата на експлоатационната група.

Родителите на Ангел не предявиха граждански иск за неимуществени вреди срещу двамата елтехници, тъй като са завели отделен иск в Софийски градски съд.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *