Топ теми

Остър сблъсък в ОбС – Дупница за съдбата на „Ученическо хранене”

След един час бурни дебати съдбата на общинското дружество “Ученическо хранене” в Дупница не бе решена, а управителката Диана Борисова не бе освободена, въпреки че още преди 5 м. е подала молба за оставка.

На заседанието вчера Общинският съвет трябваше да приеме отчета за 2019 г. на дружеството и да освободи от длъжност управителката Д. Борисова. Общинските съветници обаче се впуснаха в дебат дали да продължи да съществува дружеството, или не.

Председателят К. Костадинов пръв взе думата, тъй като от два месеца води разговори с директори на училища за храненето на учениците. “Общинското дружество в момента няма загуби, но и не калкулира печалба. Сметките са запорирани поради неплатени данъци към НАП. Директорите на училища искат сами да определят кой да доставя храната в училищата им. Има оплакване, че от „Ученическо хранене” се доставя студен обяд на децата в училищата. Дружеството ще калкулира загуби, тъй като са необходими 40 000 лв. да се поднови посудата в кухнята. Очаква се да се натрупат и още 10 000 лв. загуби, които ние ще трябва да платим”, предрече негативен сценарий за дружеството К. Костадинов.

Общинският съветник от „Народен съюз” Вергил Кацов бе на друго мнение: “Когато се касае за здравословното хранене на децата ни, не трябва да се търси печалба от дружеството. В други общини като Кюстендил храната в училищата се дофинансира от училищата и от общината. Най-важното е децата да се хранят здравословно и да получават знания в училището. Не може да се смята с химикал дружеството дали е на печалба. От отчета на дружеството разбрах, че в някои училища има лавки на “Ученическо хранене”, които печелят добре и дофинансират обяда на децата, но в някои училища има и частни лавки и не съм убеден, че предлаганата храна в тях е здравословна и отговаря на стандарта за детско хранене. За 7-8 месеца „Ученическо хранене” има около 500 000 лв. оборот. Дружеството трябва да се запази и да се намери вариант как това да стане, а не в училищата да влязат частни фирми, които едва ли ще хранят децата здравословно”, заяви В. Кацов.

Костадин Костадинов обвини и родителите, които не са се отзовали на допитването, което той направи в интернет с въпроса кой да храни децата им. При 2700 ученици от 1-и до 12-и клас в общината, само 261 родители са се включили в анкетата. Направена е и анкета с директорите, но някои от тях са отговорили с “Нямам мнение” защо не желаят услугите на “Ученическо хранене”. Тези факти от допитването до директорите изнесе кметът инж. Методи Чимев, който заяви искрено пред общинските съветници, че се колебае относно съдбата на „Ученическо хранене” и мнението му е 50/50 по казуса.

Общинският съветник от “Глас народен” Георги Градевски излезе с предложение да се свика обща среща с директори на училища, на която да присъстват и представители на обществените съвети към тях, в които влизат родителите за разговор по темата и на следващо заседание да се реши въпросът окончателно.

Председателят на ОбС К. Костадинов предложи на общинските съветници да определят лице, което да поеме временно управлението на общинското дружество, докато се реши дали то ще остане да функционира, или не.

Никоя политическа група не беше подготвена с предложение, тъй като не знаеха, че няма кой да замести управителката Д. Борисова.

Д-р Първан Дангов обвини председателя пред всички присъстващи, като заяви: “Току-що Вие, г-н Костадинов, закрихте общинското дружество, след като не предложихте заместник на Д. Борисова. Вие внасяте докладната и вие е трябвало да определите кой да я замести, а ние да гласуваме. След 2-3 месеца ще се настанят частни фирми в училищата. Днес грозно ни подведохте и излъгахте”, нападна го д-р П. Дангов.

К. Костадинов гневно го заплаши, че заради това изказване ще носи отговорност пред съответните органи.

След повече от час дебати К. Костадинов беше принуден да оттегли внесената от него докладна за следващо заседание на ОбС.

Диана Борисова се обърна към общинските съветници с молба да я освободят от поста управител, тъй като така пречат на личния й живот.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *