Отделение по клетъчна терапия отвори врати в петричката болница

За първи път в историята на „Югозападна болница„ АД, филиал Петрич, от утре започва клетъчна терапия със стволови клетки на пациенти, които имат сърдечносъдови заболявания или болести в крайниците, вследствие на диабет и други болести. Двамата специалисти от московски медицински университет са пристигнали в Петрич по покана на шефа на хирургично отделение д-р Иван Петров.

„Това е нов вид дейност в работата на хирургично отделение, свързана с клетъчна терапия със стволови клетки на засегнати органи като сърце или пък крайници вследствие на диабет“, поясни доктор Петров.

Двамата специалисти са представители на престижния Национален център по сърдечносъдова хирургия в Москва. Те практикуват от години този вид лечение, но в Петрич и като цяло в страната ни това е новост. Това е трамплин в лечението на сърдечносъдовите заболявания със стволови клетки“, каза д-р Петров. Двамата специалисти ще преглеждат пациентите от петричка община профилактично, след което на някои от тях ще се назначи специализирано болнично лечение по новия метод. Това означава, че ще бъде направено така, че болните, които имат байпас или пък недостиг на кръв в периферните клетки на крайниците, поради липсата на съдове ще им се поставят нови такива. Прорастването на новите съдове ще стане възможно именно по новия метод с помощта на стволови клетки чрез клетъчна терапия, обясни иновативния метод на лечение шефът на хирургично отделение на болницата д-р Иван Петров, който е руснак, но живее от дълги години в Петрич.

ВАЛЕНТИН ГЕРЧЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *