Топ теми

Отложиха търга за коледния базар в Благоевград заради липса на съветници в комисията

Заради липсата на общински съветници в комисията вчера бе отложен търгът за отдаване под наем на павилионите на коледния базар на площада пред общината в Благоевград. Това е прецедент и в историята на общинските търгове, досега подобно нещо не се е случвало. Вчера участниците в търга се събраха в заседателна зала в кметството да наддават, но за тяхна изненада председателката на комисията Гергана Симеонова съобщи, че обявеният търг е невъзможно да се проведе, тъй като комисията не е пълна и от състава й липсват  тримата съветници. Оказа се, че заради липса на административен персонал в звеното на ОбС от миналата седмица няма кой да приема и обработва пощата и тя се трупа неотворена.

Провеждането на търга за павилионите на традиционния коледен базар в Благоевград бе обявен на 13 октомври, но до последно бизнесмените, които обичайно участват в наддаването, се колебали дали да депозират оферти заради усложняващата се ситуация около разпространението на коронавируса. Направили го в последния ден на обявения срок, като 11 фирми са купили тръжни книжа за участие в наддаването. Вчера те трябваше да представят ценовите си оферти за наем на 4 павилиона за скара-бира, два от които двойни, и на 6 лавки за търговия с подаръчни стоки и  лакомства.

Търгът бе отложен с 24 часа в очакване от ОбС да назначат техни представители в комисията, което обаче едва ли ще се случи. Както „Струма писа, заради болнични на двете технически сътруднички към местния парламент бяха отменени заседанията на постоянните комисии към ОбС предишната седмица, както и редовната сесия, която трябваше да се състои на 30 октомври. Едната служителка е в болнични, а другата от няколко дни под карантина заради заразен с ковид в семейството й. Има още един щат на сътрудник в звеното на ОбС, но титулярката е в майчинство от месеци, а на мястото й няма назначен заместник, като кметът заяви, че нужда от трети щат няма.

Извън тръжната зала бизнесмените, закупили тръжни документи за участие, заявиха съмненията си дали изобщо ще се състои тази година въпросният коледен фестивал в Благоевград в условията на Ковид, заради тенденцията за увеличение на заразените и затягане на ограниченията с рестрикции най-вече за заведенията и търговските обекти. Базарът трябва да се проведе от 2 декември до 12 януари, но динамичната ситуация около разпространение на коронавируса не позволява да се правят каквито и да е прогнози. Ако ограниченията за 30 % пълняемост на закритите павилиони, въведено от вчера, остане в сила, бизнесмените се съмняват, че ще има смисъл да наемат временните търговски площи на базара. Те изразиха увереност, че ако по независещи от тях причини няма да могат да работят, общината ще им върне депозитите и евентуално внесените наеми.

Ако и днес заради липса на назначени съветници търгът се провали, той ще бъде отменен и ще се наложи процедурата по обявяването му да се повтори.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *