Криза за алерголози в дупнишките болници, транспортират пациенти в столични клиники

Пациенти с алергии от цялата Дупнишка община се налага да пътуват до София или Благоевград заради липсата на алерголог в двете болници в Дупница. 42-г. жена с обриви по цялото тяло е потърсила лекарска помощ в Спешен център – Дупница. Пациентката твърдяла, че предишния ден е яла кренвирши и вероятно от тях се е обринала.

Дежурният фелдшер в Спешен център Милена Манова заяви: “Алергията е от съприкосновение с препарати или други алергени. Не може да е яла кренвирши предишния ден, а да получи обриви днес”.

На 42-годишната шивачка е направена противоалергична инжекция и е изпратена при специалист алерголог.

Милена Манова заяви пред репортер на “Струма”: “В Дупница няма специалисти алерголози. При пациенти с алергия се стараем да овладеем положението на място в Спешния център с необходимите медикаменти и след това те търсят специалист. Чести пациенти с алергични реакции са деца. Те проявяват алергия към насекоми, но за късмет не сме имали тежък случай. Когато пациентът е изпаднал в алергичен шок, се овладява състоянието му и веднага се транспортира за лечение в столични клиники”, заяви М. Манова. „Допреди една година идваше алерголожка от Кюстендил в общинската болница в Дупница, но тя напусна и няма желаещ специалист да заеме мястото й”.

В двете болници в Дупница се лекуват пациенти от общините Дупница, Сапарева баня, Бобов дол… а няма алерголог, който при рискови ситуации да спаси човешки живот.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *