Топ теми

Параметри за избор на акумулатори за кола

Когато избирате определен модел от огромното разнообразие акумулатори за кола, добре е да вземете предвид техническите му характеристики.
Кои са основните параметри за избор на акумулатори за кола?
Капацитет
Това е максималното количество електричество, което батерията отделя при разреждане до максимално допустимата стойност. Измерено в ампер-часове, колкото по-висока е тази стойност, толкова по-дълго ще работи батерията без допълнително зареждане. Има пряка връзка между капацитета и температурата на напълнения електролит, режима на разреждане и разрядния ток, конструкцията на електродите и степента на износване. За лек автомобил с 1,6-литров двигател оптимална ще бъде батерия 55 Ah, за кросоувър с 2-литров двигател – 66 Ah, за средно натоварени камиони е инсталирана батерия 90 Ah;
Студен ток на въртене
Става дума за количеството ток, което батерията може да подаде към стартера в момента на стартирането. Това е ключов параметър за региони с по-студени зимни месеци и зависи от технологиите за производство на акумулатора, електродните материали и степента на тяхното износване. Най-високите пускови токове са за акумулатори, предназначени за дизелови двигатели. По време на работа токът на студено завъртане намалява, защото не е постоянна стойност. Определя се при температура от -18 ° C чрез разреждане на пусковите токове за 30 секунди.
Степен на зареждане
Този параметър би могъл да се определи от плътността на електролита.
Вътрешно съпротивление
То отчита съпротивлението на всички вътрешни елементи на съответния акумулатор, като се увеличава с намаляване на количеството заряд и на температурата.

Електродвижеща сила
Напрежението на клемите на акумулатора без външно натоварване се повишава с увеличаване на плътността и температурата на електролита.
Полярност на батерията
Съществуват два вида батерии, като и двете имат увеличен диаметър на положителния извод.
Технологичен дизайн
В зависимост от конструктивните характеристики има три вида акумулатори: обслужвани, без надзор, малко обслужвани. Най-често срещаният тип е с ниска поддръжка, те трябва периодично да доливат електролита и да поддържат оптималната му плътност. Моделите без поддръжка постепенно завладяват пазара, но те са и по-скъпи. В обслужваните батерии, които на практика не се произвеждат днес, електролитът се сменя редовно.
Батериите могат да се различават по тегло и размер, а повечето модели имат продължителност на живота 3-4 години. С подходящи грижи за батерията, нейният експлоатационен живот би могъл да се удължи до 6-7 години.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *