Парите посяха раздор и агресия в здравно заведение! Главната сестра в тубдиспансера в Благоевград пребита от общия работник заради ДМС-то й от 5000 лв.

Главната медицинска сестра в благоевградския тубдиспансер сестра Надка Мишева е била нападната и пребита от общия работник Васил Дичев. Това е станало в двора между административната и болничните сгради.

„Бях тръгнала да направим графика за дежурствата, тъй като бе началото на месеца. Говорех по телефона с колежка и подминах общия работник, но слънцето ми светеше в очите и се обърнах с гръб да мога да виждам. Само усетих нечие присъствие и друго не помня, паднала съм на земята в калта“, разказва каквото помни от злополучната сутрин Надка Мишева. Първият удар е бил в лицето й. Дясната й страна е моравосиня и я крие зад предпазната маска, която не сваля дори на открито, за да не плаши с вида си хората. Въпреки че вече са минали няколко дни, болката от обидата не преминава и не може да спре сълзите си при спомена за изживения кошмар. На помощ й се притекли по сигнал, подаден от сестрата, с която говорела по телефона. Чула в слушалката писъка й, тя потърсила повторно контакт, но като разбрала, че отсреща вече никой не вдига, позвънила разтревожена на служебния телефон на друга сестра в диспансера с апел незабавно да потърси главната сестра, че нещо се е случило.

„Идвайки в съзнание, чух, че звъни служебният ми телефон. Помня как лазих в калта да се добера до него. После дойдоха лекарите д-р Пандев и д-р Лазаров и ме качиха на количка, а аз се чувствах толкова унизена!“, разказва през сълзи главната сестра в общинската болница.

Неочакваната агресия била провокирана от ведомостите за заплатите и ДМС-тата на персонала и 5-те хиляди лева, изплатени като ДМС на Н. Мишева за ноември м.г., това се разбрало след нападението.

„В основата на всичко стои д-р Тенекеджиева, която е влязла тайно в компютъра на деловодството, за да заснеме и огласи ведомостите за заплатите, които са фирмена тайна. И защото тя не е упомената в заповедта за ДМС в края на годината, ядосана, започва да изпраща сниманата ведомост на всички с по-ниско ДМС с коментар: „Ето колко си обичана”. Сред получателите на такова съобщение е и общият работник Васил Дичев“, твърди главната сестра на белодробната болница.

Случаят за нападението над нея вече е обект на внимание на полицията, а заради предстоящото дело Надка Мишева си извадила медицинско свидетелство. „Като отидох при съдебния лекар д-р Яни Златин, му признах, че гърлото силно ме боли, като предположих, че много съм викала, но заключението му бе, че съм била душена. Представяте ли си, изпаднала съм в безсъзнание след удара, а той ме е душил! Болките в сърдечната област, които започнаха след инцидента, се оказа , че не са от притеснението и преживения ужас, а от счупено ребро. Това е животинско! Тоя човек е решил, че моят живот струва бонусът от 5000 лв., определен за работата ми от началника ни“, разказва нападнатата жена.

Н. Мишева работи като медицинска сестра в белодробната болница от 1995 г. и това е първото й работно място по специалността, което не е сменяла вече четвърт век.

Както „Струма“ писа, сигналът за нередности в тубдиспансера е подаден до Общинския съвет и в момента общинската болница е обект на проверка от Здравната каса.

„Не се притеснявам, защото няма причини за това. Ще се констатират  някои нарушения, каквито се правят във всички лечебни заведения, за да можем да работим“, заяви управителят д-р Петър Георгиев и разказа: „Д-р Тенекеджиева е пенсионерка, тя не излиза от кабинета си и не преглежда болни и затова получава близо 1000 лв. В жалбата си тя манипулативно задава риторични въпроси как така ние определяме как да се лекуват пациентите. Та на нас това ни е работата! Причината да предизвика целия скандал е, че ме е изнудвала да й увелича заплатата, със заплахи, че ако не го направя, ще останат 36 човека безработни и ще срина болницата.  Заканите й не са тайна за служителите, тя ги е изричала  на отворена врата на кабинета ми и всички я чуват. Държа я на работа, защото нямам персонал, а без лекари ще ни затворят. За никого не е тайна, че заплатите при нас са високи, отчетите ни са публични, но е и абсолютен факт, че сме най-печелившата общинска фирма. Откакто я управлявам, пациентите ни са скочили почти два пъти, като за миналата година при нас са се лекували 1600 души. Типично за българите скандалът е не защото някой взима малко, а защо друг да взима повече“, заяви д-р Георгиев. 

Служители в белодробната болница са направили подписка, която прикрепили към отворено писмо с отговори на нападките, адресирано до лекарката жалбоподател, копие от което смятат да изпратят и  до ОбС. 

Общият работник Васил Дичев скоростно е напуснал по взаимно съгласие.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. Hoqta za struma

  Struma e evtin kenef davash 10lv i seresh na saita napravo otgore i struma go izqjdat sladko sladko

  Struma kenef dolen usran

  Отговор
 2. Hoqta za struma

  Struma serete mazni porachani laina
  Struma usran kenef ste
  Struma jalt kenef za 29lv serete kakvoto vi pusnat daje ne chetete
  Struma bukluzi

  Отговор
 3. Кен Киси

  Винаги, щом чуя “старша сестра”, си представям Милдред Ратчид.Никога не съм се излъгал.

  Отговор
 4. Начален учител

  Тези хора в диспансера работят по 10-12 часа и почти всички са преболедували ковида, а вие им завиждате за ДМС, което се получава един път в годината! Защо не отидете да работите там за тези заплати? А този Васил не си е добре по рождение.

  Отговор
 5. Меки Ножът

  “Гя яди кифтетата не рива, пък сега ривеш!” То не може хем туй в онуй, хем душата в рая!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *