Пернишки лекарки с международно признание

Две пернишки лекарки станаха известни сред колегите си в цял свят. Това са шефката на инфекциозното отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова“ д-р Валентина Павлова и колежката й д-р Диана Илиева. Двете са описали тежки случаи на усложнения на пациенти, ухапани от кърлеж и лечението им в международно списание за проблемите на инфекциозните и паразитните заболявания. А терапията им на кърлежов енцефалит е одобрено от водещи специалисти. Списанието се издава от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„Става въпрос за двата случая на кърлежов енцефалит, които лекувахме миналата година. Двама пациенти бяха с обездвижени долни крайници. След лечение проходиха, но развиха синдрома на Гилен-Баре. Сега в пернишката болница има още един случай на кърлежов енцефалит, но човекът е контактен и се движи. Правим всичко възможно да не развие и той синдром на Гилен-Баре“, обясни д-р Илиева.

Тя и д-р Павлова са сред най-известните и уважавани лекари в Пернишко, работят по над 20 години в лечебницата. Двете бяха на първа линия в борбата с коронавируса и буквално извлякоха на плещите си Ковид кризата в областта.

Валентина Павлова

    КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *