Необходими продукти:
- За крилцата
- пилешки крилца 1 кг
- бакпулвер 1 супена лъжица
- чесън 2 чаени лъжицина прах
- сол 1 чаена лъжица
- За соса
- доматено пюре 2/3 чаена чаша(или кетчуп)
- олио 1/2 чаена чаша
- оцет 1 супена лъжица
- мед 1 супена лъжица
- сол 1/2 чаена лъжица
- чесън 1 чаена лъжицана прах
- За млечния сос
- заквасена сметана 1 чаена чаша
- черен пипер 1/2 чаена лъжица
- сол 1/2 чаена лъжица
- сусамов тахан 1 супена лъжица
- лимонов сок 1 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Измивате пилешките крилца и ги срязвате на две части на сгъвка. Подсушавате ги много добре с помощта на кухненска хартия. Изсипвате ги в купа, поръсвате ги с бакпулвера, чесъна и солта и разбърквате много добре, за да стигнат съставките до всяко едно парченце пиле.
В тава слагате хартия за печене и нареждате така овкусените пилешки крилца на малко разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 30 минути, като след това обърнете крилцата и печете още около 10 минути, до придобиване на апетитен златист цвят.
Докато крилцата са във фурната пригответе соса за тях, като в малка тенджера изсипете всички съставки са соса. Сложете тенджерата на котлона, за да заври соса при непрекъснато бъркане за около 3-4 минути, докато всички съставки се смесят и разтопят. Готовите леко изстинали пилешки крилца разбъркайте със соса, за да се овкусят. Преди сервиране поръсете със ситно нарязан пресен лук.
Може да приготвите и млечен сос, като разбъркате в купа заквасената сметана, солта, черния пипер и сусамовия тахан.
