Пилешки крилца на фурна

Необходими продукти:

  • За крилцата
  • пилешки крилца 1 кг
  • бакпулвер 1 супена лъжица
  • чесън 2 чаени лъжицина прах
  • сол 1 чаена лъжица
  • За соса
  • доматено пюре 2/3 чаена чаша(или кетчуп)
  • олио 1/2 чаена чаша
  • оцет 1 супена лъжица
  • мед 1 супена лъжица
  • сол 1/2 чаена лъжица
  • чесън 1 чаена лъжицана прах
  • За млечния сос
  • заквасена сметана 1 чаена чаша
  • черен пипер 1/2 чаена лъжица
  • сол 1/2 чаена лъжица
  • сусамов тахан 1 супена лъжица
  • лимонов сок 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Измивате пилешките крилца и ги срязвате на две части на сгъвка. Подсушавате ги много добре с помощта на кухненска хартия. Изсипвате ги в купа, поръсвате ги с бакпулвера, чесъна и солта и разбърквате много добре, за да стигнат съставките до всяко едно парченце пиле.

В тава слагате хартия за печене и нареждате така овкусените пилешки крилца на малко разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 30 минути, като след това обърнете крилцата и печете още около 10 минути, до придобиване на апетитен златист цвят.

Докато крилцата са във фурната пригответе соса за тях, като в малка тенджера изсипете всички съставки са соса. Сложете тенджерата на котлона, за да заври соса при непрекъснато бъркане за около 3-4 минути, докато всички съставки се смесят и разтопят. Готовите леко изстинали пилешки крилца разбъркайте със соса, за да се овкусят. Преди сервиране поръсете със ситно нарязан пресен лук.

Може да приготвите и млечен сос, като разбъркате в купа заквасената сметана, солта, черния пипер и сусамовия тахан.

    Подобни новини

    Остави коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *