Под мотото “Благословена да е ръката, която дарява” в VIII СУ стартира благотворителен коледен базар

Под мотото “Благословена да е ръката, която дарява” в VIII СУ “Арсени Костенцев” – Благоевград за12-та поредна година стартира благотворителна изложба-базар. Тя бе представена в рамките на дейностите по националната програма “Иновации в действие” на МОН, по която VIII СУ работи съвместно с първото иновативно основно училище в областта – I ОУ “Св.св. Кирил и Методий” – Гоце Делчев и XI ОУ “Елин Пелин” – Перник.
Във връзка с това в благоевградското училище пристигнаха общо 16 учители и ученици от Гоце Делчев и Перник. В продължение на два дни екип на VIII СУ демонстрира пред своите колеги иновативни техники на преподаване. Гостите, както и старши експертът по БЕЛ в РУО Юлиана Христова с интерес наблюдаваха интерактивни уроци по “Български език”, “Човекът и природата”, “Английски език”, новия предмет “Дигитален свят”, въведен в училището. Чрез използването на иновативни методи като работа в екип и обърната класна стая, учене чрез театър и моделиране екипът на първото в община Благоевград иновативно училище – VIII СУ, нагледно показа как по един интересен, забавен, мотивиращ начин водят учениците по пътя на знанието. Не по-малко впечатляващо бе и представянето на първия по рода си в областта клуб “Доджо” по природни науки и компютърно моделиране с ръководител доц. д-р Николай Цанков от Факултета по педагогика на ЮЗУ “Н. Рилски”. В ролята на нинджи изследователи влязоха учениците от 3 “б” с класен ръководител Мариана Георгиева. Университетските преподаватели запознаха учениците и гостите със заниманията по програмиране и забавление в света на STEAM (Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics), което е образование чрез методите на науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката.

Кулминацията в двудневната програма бе откриването на изложбата-базар, възпитаваща учениците на важната християнска добродетел – дарителството, и реалното й осъществяване – подпомагане на деца в неравностойно положение от училището. Събитието лично уважиха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, директорът на I ОУ – Гоце Делчев Людмила Дерменджиева, която подари на колегите си от VIII СУ специална картина.

“За нас като учебно заведение е изключително важно да възпитаваме младото поколение в областта на дарителството, сподели директорът на VIII СУ Сергей Биров. Той допълни и че изложбата включва изцяло  авторски произведения на изкуството, изработени чрез иновативни техники, и поздрави учениците и учителите за всеотдайната им работа.

Да бъдат живи и здрави, жизнерадостни, успешни в учението и добродетелни хора, пожела на учениците митрополит Серафим.
За празничното настроение допринесоха и талантливите певци от училищния хор с ръководител Вергиния Георгиева и танцьорите от клуб “Блясък”.
На финала бе проведена и кръгла маса за представяне на добри педагогически практики от специалисти, включени в иновативния процес.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Моменти от откриването на базара и прекрасните изделия, изработени от учениците

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *