Поздрав към жителите на Земята от Космоса

Руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които са на борда на Международната космическа станция /МКС/, поздравиха жителите на планетата Земя с 63-ата годишнина от изстрелването на първия й изкуствен спътник, отбелязал началото на космическата ера. Видеозапис на поздравленията им е публикуван на уебсайта на „Роскосмос“, съобщава ТАСС.

“Скъпи колеги, приятели и всички жители на планетата Земя! Днес, в деня на 63-ата годишнина от изстрелването на първия сателит на Земята, руски членове на екипажа на 63-ата дългосрочна експедиция ви поздравяват”, каза Иванишин, като отбеляза, че МКС е най-големият изкуствен спътник на Земята …

Космонавтът припомни, че на 4 октомври 1957 г. е поставено началото на националната и световната космонавтика. „Благодарение на работата на нашите учени и конструктори направихме първата стъпка в изследването на космоса“, подчерта той.

На свой ред Вагнер отбеляза, че от МКС се вижда ясно колко красива и крехка е планетата Земя. “В този значим ден ви призоваваме заедно да изследваме необятността на Вселената в наш всеобщ интерес. Честито началото на космическата ера!” – добави астронавтът.

Той също така специално благодари на ветераните от космическата индустрия и пожела здраве, щастие и успех на хората, чийто „живот е отдаден на трудна и интересна работа – производството на космически технологии и извеждането им в околоземна орбита“.

Изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята е извършено на 4 октомври 1957 г. в 22:28 ч. Московско време от 5-ия изпитателен полигон на Министерството на отбраната на СССР (сега космодром Байконур) с помощта на преобразувана междуконтинентална балистична ракета R-7. Космическият кораб получи името „Спутник-1“.

Пполетът на първия спътник продължава 92 дни – до 4 януари 1958 г., когато напусна орбитата и изгаря в плътните слоеве на атмосферата. Полетът е извършен в елипсовидна орбита с височина 947 км в апогея (точката на най-голямо разстояние от Земята) и 288 км в перигея (най-малката). Общо „Спутник-1“ прави 1440 орбити около земята и прелита около 60 милиона км./ БГНЕС

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *