ПОСЛЕДНА РЕДОВНА СЕСИЯ НА ОбС – САНДАНСКИ! Я. Янев: Ще сезираме прокуратурата за ръководенето на УВЕКС, за три години шефът Кр. Аргиров е взел 21 928 лв. ДМС, дружеството е на загуба, а на двама служители се пада една служебна кола

Последното редовно заседание на Общинския съвет в Сандански започна с раздаване на коледна питка и късметчета на 24-мата съветници, присъстващи в ресторант “България” в петзвездната перла парк хотел “Пирин” в курортния град. Паричката се падна на съветника Стоян Ангов от ПП ГЕРБ. Колегата му Стоян Стоев изтегли късмет с надпис „С Караджова ти по всяка тема можеш да общуваш, ако трябва дълго да кметуваш”. Той се обърна към кмета Атанас Стоянов с думите: „Г-н Стоянов, този късмет е за Вас, не за мен, аз Ви го подарявам”.

След като приключи раздаването на сладката погача и подаръците, съветникът Георги Батев, който замества председателя Николай Шаламандов, който не води последното заседание, тъй като е под карантина, откри редовното заседание.

В точка питания думата взе съветникът Яне Янев. „Възползвам се от правото на изявление по изключително сериозна тема с голям обществен интерес – общинско дружество УВЕКС. Това нещо, което държа в ръцете си като отговор на въпросите, отправени към управителя на дружеството инж. Крум Аргиров, не съм виждал в практиката ми и като народен представител, политик и съветник. Токова нещо като микромащаби и директни самопризнания на управителя… В част от заповедите се посочва, цитирам: Относно: отбелязване на коледни и новогодишни празници – 24, 25, 26 декември 2019 г. и 1 януари 2020 г., на основание чл. 294 от КТ да бъдат изплатени допълнителни средства в размер на една основна заплата на работещите по трудово-правни отношения в УВЕКС, като на лицата в болничен и неплатен отпуск бъдат приспаднати сумите. Сумите да бъдат включени във ведомост за заплати за месец декември 2019 г. Парите, които е получил Крум Аргиров като допълнително материално стимулиране /ДМС/ са съответно: за 2017 г. – 4530 лева, за 2018 г. – 7770 лева, за 2019 г. – 8057 лева, или общата сума е в размер на 21 928 лева. А всички служители са получили и разпределили сумата в размер на 144 777 лева като бонуси и 13-а заплата на 75 човека. 

Оказва се от отговора, че дружеството има в баланса 17 автомобила и те се ползват от 30 служители. Това означава, че на всеки 2-ма служители се пада да ползват един автомобил. Сравнено с народните представители, на 10 депутати се дава право да ползват служебен автомобил, а в дружеството, което е на загуба, се пада на 2-ма служители. От минисправка ми е представено, че командировъчните на Кр. Аргиров за 2018 г. са в размер на 1500 лева. Ние питаме от други дейности какви суми са постъпили в общинското дружество, представя се справка, че за тези години на управлението на Кр. Аргиров са постъпили 35 000 лева от външни услуги. Ако се направи справка с машините, това ще е груба лъжа от управителя.  Продължавам с друга справка на въпрос колко дни отпуск е ползвал той, установява се, че е ползвал само 10 дни отпуск за тези години, от тях 6 дни през 2017 и 4 през 2018 г. 

При така изнесените данни, ние от РЗС имаме основание да сезираме прокуратурата и спешно Общинския съвет да влезе в това дружество и да се установи актуалното състояние на дружеството. Смешно е да се посочва, че в касата на дружеството има само 2000 лева. Не да е пред фалит дружеството, не знаем какво се е случвало там. След празниците да свикаме извънредно заседание и ще искаме да ни бъде представена цялата документация”, заяви лидерът на групата на РЗС.

Преди него въпроси към кмета Ат. Стоянов зададе първо Стоян Стоев от групата на ПП ГЕРБ. Той отправи въпроса какви действия е предприела общината за удължаване на болничните на хората, за да не пътуват до Петрич и Благоевград, след като лекарската комисия в Сандански с председател д-р Славчо Кирилов не работи поради факта, че д-р Кирилов е в болничен. А втората лекарска комисия не работи, тя е в МБАЛ „Югозападна болница”.

Вторият въпрос бе какви средства са изплатени на спортните клубове в община Сандански. Кметът Стоянов посочи, че е запознат с проблема, провел е разговор с д-р Сл. Кирилов. Но тъй като е в болничен, комисията не работи.

„Втората лекарска комисия в болницата не работи. Това създава сериозен проблем и хората ползват услугите в Петрич и Благоевград. Разговарял съм с министъра на здравеопазването за разкриване на лекарска комисия в Югозападна болница, но това ще стане с промяна на устава, за да отговаря на Агенцията на медицински надзор да се лицензира комисията в съда. И когато това стане факт, в рамките на един ден министър Ангелов е обещал, че ще съдейства. Спортните клубове са получили финансиране. Преди два дни са изплатени сумите на двата плувни клуба и на ФК “Лебница”, заяви кметът.

На въпрос на съветника Зорица Органджиева на какъв етап е проектът за ремонт и реконструкция на Конака в гр. Мелник, кметът отговори, че на този етап община Сандански не е одобрена. „Това е историческа сграда и ние трябва да търсим начин да я запазим, а не да се руши. За жалост много проекти са подадени от общините в България и ние не сме одобрени. С решение на Общинския съвет ще трябва да търсим решение да спасим този паметник на културата”, посочи Ат. Стоянов.

Съветникът Петър Додушев отправи питане на какъв етап е приемането на устройствения план в парк “Свети Врач”. Кметът отговори, че не е проведено обществено обсъждане заради пандемията. Няма нито едно разрешение за строителство”, заяви Ат. Стоянов. 

След точка питания работата на ОбС продължи с отмяна на 6 свои решения, оспорвани от областния управител Бисер Михайлов, касаещи приемане на промяна на статута на имоти от публична в частна общинска собственост, пазарна оценка на земи общинска собственост.

По този повод съветникът Явор Аргиров настоя за провеждане на спешна среща с юристите от областната управа, съветници и експерти, за да се установи каква е причината да се стопират решения, касаещи пазарни цени, промяна на предназначението на имоти при липса на документи отпреди 50 години.

Кметът Ат. Стоянов пое ангажимент да организира и проведе такава среща в сградата на общината, като бъдат поканени юристи и експерти, за да се спре тази практика с връщане на решения от областната управа. 

Две пазарни оценки на училищна сграда в Мелник и в Кашина бяха гласувани – съответно 418 791 лева и 8850 лева. 

  ЛИДИЯ МАНЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *