По-добре той да те обича повече

Докато растем, често ни казват, че ни обичат. Първо родителите ни, после приятелите, след това любимият човек. Ние също отвръщаме, но обикновено след като сме го чули. Това е нещо като защитна реакция, която е свързана с желанието да се предпазим, да не бъдем наранени, да бъдем защитени. По-късно, когато станем зрели хора и имаме сериозна връзка, случайно, в момент на разговор или като фраза от някой филм, се появява твърдението: “По-добре той да те обича повече, отколкото ти него”. Първоначално всяка жена е стъписана. После, когато преживява първата раздяла и е дълбоко наранена, след като е отдала сърцето си, а не е получила нищо, осъзнава, че това е самата истина. Във връзките винаги единият обича повече. И по-добре вие да не спечелите това първо място.

Разбира се, това не значи, че този, който обича “по-малко”, не изпитва нищо. Просто е една стъпка зад основния партньор. Приема по-добре нещата, стои в една защитена зона, която пази от нараняване. Винаги е по-лесно да бъдеш обичан. Осигурява ти сигурност, води до доверие.

В любовта е много трудно да измерваш процента обич. Той е нещо толкова лично и индивидуално, че не можеш със сигурност да твърдиш, че си защитен от нараняване. Все пак е важно да се уточни, че този, който обича повече, може и да си тръгне. Може и да ни остави. Може да продължи напред. Да, ще боли. Да, ще бъде трудно. Но не и невъзможно за приемане.

Обикновено максимата “по-добре той да те обича повече” е създадена от жени, които вече са били много нещастни във връзките са. Преживяли са поредица от разочарования и в крайна сметка са решили нещо, което не е толкова болезнено. Дали са го открили като загадка обаче остава градски мит. Малко като историята “мъжът на приятелка на приятелка никога не прави така”. Никога не знаеш коя е приятелката на приятелката и никога историята й не е доказана.

Когато той те обича повече, се чувстваш много по-спокойна във връзката. Не мислиш какво е трябвало да стане, какво би станало, дали има друга, дали ще си тръгне. Оставяш любовта да те завладее и се чувстващ защитена. Такива отношения обаче винаги са “тайни”. Във връзките не се коментира: аз те обичам повече или по-малко. Но се понякога наистина това е най-добрият вариант. Опция, която ти позволява да забравиш всички стари грешки и да изживееш мига. Малко егоистично, но все пак истинско.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *