По какво се различава мотокрос екипировката от мото екипировката?

Когато се кара мотор, рискът от инцидент (падане, подхлъзване) е много по-голям, спрямо останалите видове моторни превозни средства. От нас зависи освен да внимаваме, докато шофираме, да бъдем екипирани по подходящ начин. Облеклото трябва да бъде подбрано внимателно според вида на мотора и начина, по който той се използва. В практиката при начинаещите моторни ентусиасти често се прави грешката да не се различава мотокрос екипировката от мото екипировката. Това е груба грешка, която в последствие при падане може да доведе до нежелани травми и проблеми с тялото ни. И двата вида облекло са предназначени за различни терени, скорости, начини на падане и биха ви предпазили най-добре ако ги използвате по предназначение.

Разликата между екипировките

Мотокрос моторите се използват за пресечени терени – офроуд, включващ кал, локви, скокове и други. Най-често тези мотори са олекотени и по-мощни, за да могат да ускоряват бързо и да се изкачват по стръмни баири. Основната им цел е максимална проходимост и бързо ускорение, а нужната екипировка – мотокрос.

За разлика от тях, мото екипировката се използва за мотори, чиято цел е движението по асфалт с възможност за висока скорост. Те не претендират за висока проходимост и труднодостъпни терени, а за стабилност и комфорт.

Каска

Лесно можем да различим мото каската от тази за мотокрос – на първо място, мотокрос каската няма визьор. Т.к. не е предназначена за високи скорости, няма нужда от предпазна пластмаса или стъкло за вятър и въздушна струя. Обаче има мотокрос очила, които са предназначени за  предпазване от кал и вода. За разлика от нея, мото каската има визьор, както и по-заоблена и аеродинамична форма, поради предназначението за по-високи скорости.

Панталон

Панталоните също са лесно разпознаваема част от екипировката и е трудно да бъдат объркани. Още когато ги погледнем, ще видим, че мотокрос панталоните са с предварително извита форма в областта на коленете. Те са дебели, водоустойчиви и имат твърд панел в областта на коляното, заради големият шанс от падане на пресечен терен. Мото панталоните от своя страна също са дебели, но са изцяло изправени и са предназначени да предпазват краката от ожулвания при падане.

Ботуши

При ботушите също има особености, които трябва да се знаят преди закупуването. Мотокрос ботушите най-често имат няколко реда закопчалки, твърд метал отпред, удебелена и твърда материя в областта на пръстите и наръбен (зъбат) грайфер, подходящ за стъпване в кал, сняг и други труднодостъпни области. Мото ботушите на свой ред са с 1 или 2 закопчалки, обикновено силиконови или пластмасови, с равен грайфер и изглеждат по-леки.

Други разлики

Няма как да не се отбележи факта, че при мото екипировката за тялото имаме яке, а при тази за мотокрос имаме протектор за тяло. Причината за това е, че якето предпазва от силен вятър и въздушна струя, както и от охлузвания при падане, а протекторът за тяло има твърди панели, които предпазват тялото от по-твърди и силни удари.

Подбирането на правилна екипировка е изключително важно и от него зависи вашата безопасност. Избирайки подходящата за вас екипировка, вие си гарантирате добра защита при инцидент и се наслаждавате максимално на спорта.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *