Правната комисия отхвърли ветото върху промените в НПК и Закона за съдебната власт

Мнозинството в парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. 

В подкрепа на ветото бяха само депутатите от “БСП за България”, предава NOVA.

В началото на заседанието, Красимир Ципов от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените, декларира, че мнозинството остава твърдо зад предложенията си, защото в рамките на тази Конституция те са единственото възможно решение на проблема с търсенето на наказателна отговорност на обвинител номер едно.

Без промяна беше и позицията на социалистите, които смятат, че промените са безсмислени и не решават нито един проблем от тези, за които България е критикувана от Брюксел и Страсбург.

Предстои ветото да мине и пред пленарната зала и ако бъде отхвърлено и там, президентът ще трябва да подпише указ за обнародването на промените в Държавен вестник.

Според записаното в тях разследващият главния прокурор и заместниците му ще трябва да бъде избран до три месеца. Това ще става с мнозинство от поне 15 членове на ВСС.  Той ще е с петгодишен мандат, а делата срещу ръководството на държавното обвинение ще се гледат в Специализирания наказателен съд

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *