Правосъдният министър внася искане във ВСС за отстраняване на главния прокурор

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНР.

Искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в обем от 100 страници за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

Правосъдният министър е насрочил заседание на пленума на ВСС за 22 юли, на което да бъде обсъдено искането.

„В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, коментира Стоилов, цитиран от bTV.

Според Конституцията главният прокурор може да бъде освободен преди изтичането на мандата му при тежки нарушения. Такова решение се взима на пленум на ВСС, като е необходимо да бъде издаден и указ на президента след това.

Янаки Стоилов не коментира подробности от доклада. Той посочи, че в него са описани медийни публикации, както и че има данни, събрани със СРС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Калин

    Съгласувани действия между трима комуняги – Янаки, Румен и Бойко /Рашков/. Целят да смачкат човека, който се противопостави на техните идоли и спонсори – българо-руските олигарси и агентите на съветските комунистически служби в България. Нарочно или без да искат десните у нас им помагат в тази болшевишка вакханалия и водят страната към пропаст.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *