Топ теми

Председателят на ОбС А. Тодоров предлага:Лекари и медицински лица с право на общинско жилище в Благоевград

Лекари, медицински сестри и лаборанти да имат право на общинско жилище, ако практикуват професията си в Благоевград, ще поиска от Общинския съвет председателят му Андон Тодоров с предложение за промяна на наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползването и управлението на общинските жилища. Искането му е провокирано от липсата на медицински кадри в здравните заведения, които да се справят с усложняващата се обстановка и увеличаващия се брой на хоспитализирани с Ковид-19. Осигуряване на ведомствени жилища от общинския фонд, в който наемите са символични, би било силно мотивиращо за медицински специалисти от други населени места да се привлекат да практикуват професията в областния център на Пиринско, убеден е председателят на местния парламент. Промяната се внася за задължителното 1-месечно обществено обсъждане дни след като вр.и.д. кметът Ясен Попвасилев депозира искане за промяна на същата наредба, с което се настоява в интерес на дългогодишните коректни наематели, които са стартирали процедури  за закупуване на обитаваните от тях общинските жилища преди 31.07.2020 г., да ги довършат по реда, по който е започнала процедурата.

Двете предложения за промени в Наредбата за общинските жилища най-вероятно ще влязат в пленарна зала в комплект с още едно трето,  касаещо същата наредба, обявено за публично обсъждане на 10 септември от кмета Р. Томов. Той предлага комплекс от промени, сред които актуализиране на наемната цена от 0,70 лв. на 1 лв. за 1 кв.м полезна площ на общинските жилища и прибавяне на условие към наемателя, ако жилището е необитаемо 6 месеца, да се прекрати договорът му.

Предложените промени визират още увеличаване на срока на отдаване на резервните жилища от 1 на 2 г. и прекратяването на договора след изтичането му, като в резервно жилище няма да се допуска настаняване на лице, което има негодно за ползване заради износване собствено жилище и лошо стопанисване.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *