Президентът на Колумбия оттегля данъчната реформа след четиридневни протести

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви днес, че ще оттегли предложената данъчната реформа след четиридневни ожесточени протести и мащабната съпротива на депутатите, предаде Ройтерс.

В петък Дуке каза, че законът може да бъде преразгледан, за да се отстранят някои от най-спорните точки – включително определянето на ДДС за комуналните услуги и някои храни. Правителството обаче преди това подчерта, че те не могат да бъдат премахнати.

“Призовавам Конгреса да оттегли закона, предложен от финансовото министерство и спешно да изготви нов закон, който да бъде плод на консенсус, така че да се избегне финансова несигурност”, посочи Дуке във видеозапис.

Хиляди хора излязоха вчера, на Международния ден на труда, по улиците на колумбийските градове, за да протестират за четвърти пореден ден срещу подготвяната от правителството данъчна реформа.

Има противоречиви данни за броя на убитите по време на демонстрациите в южноамериканката страна. Омбудсманът Карлос Камарго каза, че трима протестиращи са загинали в Кали, а смъртта на трима други се разследва. По един загинал има в столицата Богота и град Нейва, добави той./БТА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *