Пренастройване или нова ключалка, кое е правилният избор за вашия дом

Винаги когато стане въпрос за пренастройване на ключалката, на лицата на хората се изписва една изненада комбинирана с въпроса „Защо направо не смениш цялата ключалка?“. Безспорно има случаи, когато подмяната на целия механизъм няма как да бъде избегната и трябва да извикате професионален ключар, за да се справите с проблема адекватно. Нека да видим обаче каква е разликата между пренастройването на една ключалка на външната врата и цялостната ѝ подмяна

Пренастройване на ключалката

Възможно е да се опитате да пренастроите ключалката сами или да извикате ключар, който да го направи. Като цяло идеята е да не сменяте целия механизъм, а само да го промените така, че да се отключва с друг ключ. Това звучи просто, но ако не сте професионално добре обучен ключар, може да бъде доста трудно да се постигне. Ще запазите старата си ключалка, но ключовете вече няма да могат да се използват. Това ще ви спести разходи и ще ви подсигури, ако сте си загубили ключовете и не знаете в кого могат да попаднат и дали този човек няма да опита да влезе с взлом.

Ако извикате ключар на място, той ще трябва с помощта на инструменти да достигне до цилиндъра на ключалката, за да направи това обаче ще трябва да свали целия механизъм от вратата.

Пренастройването на ключалката означава да промените формата на зъбците в цилиндъра, както и ключовете, с които я отключвате. Трябва да разбирате начина, по който работят щифтовете, за да можете да ги промените. Те са предназначени да съответстват на определен ключ.По същество, ако щифтовете на ключовете бъдат променени или пренаредени, ключът вече няма да отключва. За да настроите правилно щифтове, трябва да знаете кои щифтовете съответстват на коя извивка на ключа. Декодирането на тази информация е трудно да се направи без диаграма на ключа, таблица с размери на закрепване и декодер на ключове.

Какво печелите, ако пренастроите ключалката?

Със сигурност ще увеличите чувството за сигурност, защото старите ключове няма да могат да отключват вратата. Ако се притеснявате, дали някой няма да злоупотреби с ваш ключ, пренастройването на ключалката е по-евтиният вариант от цялостната ѝ подмяна. Ако пък току що сте се нанесли в нов апартамент, това задължително трябва да го включите заедно с останалите неща, като проверка на ел. инсталацията и тн.

Както споменах по-горе, когато става въпрос за пренастройване на щифтовете, това е изключително евтино. Ако искате да спестите някой лев, това би трябвало да е избора ви на услуга, а не подмяната на цялата ключалка. Освен това е по-бърза и лесна процедура от цялостната подмяна. Ако сте извикали професионален ключар, той ще използва неговите знания, умения и инструменти и ще се справи със задачата за нула време. Ако обаче вие се опитвате да го направите и досега не сте се занимавали с нищо подобно, може да ви отнеме повече време.

Цялостна подмяна на ключалката

Основната разлика между подмяната на ключалка и нейното пренастройване е че при подмяната ще използвате напълно нова и различна ключалка. Смяната на ключалка обикновено означава, че цялото тяло на ключалката ще бъде различно.Това е много по-скъп процес, който обаче си има и неговите предимства. Основната причина, поради която е много по-скъпа, е просто защото ще трябва да закупите нов комплект и нови ключове.

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, когато се опитвате да определите с каква ключалка искате да замените старата. Някои от тези фактори са:

  • Бюджета, с който разполагате;
  • Предпочитанията ви;
  • Функциите на ключалката.

Когато обмислите добре какво точно ви е нужно, може да се снабдите с нова ключалка от всеки магазин за строителни материали и обзавеждане.

Плюсовете при подмяна на ключалката

На първо място трябва да споменем персонализирането на вида брава. Като смените старата ключалка с нова, всички, които притежават ключове вече няма да могат да ги използват, така че и сигурността ви се покачва. Можете да сложите по-дълги винтове или пък допълнителни щифтове, които да направят разбиването ѝ много трудно.

Източник: Ferismith.bg

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *