Преподаватели и служители на ЮЗУ се връщат на работа днес, медицинските сестри започват учебна практика на 25 май

Преподавателите и служители на Югозападен университет „Неофит Рилски” се връщат на работа днес. Така след  като два месеца работиха от вкъщи, сега асистенти, доценти, професори , инспектори учебни отдели , служители в отделните звена отново ще влязат по кабинетите и корпусите. Това е регламентирано със заповед на ректора проф. д-р Борислав Юруков, касаеща организацията на работата след отпадането на извънредното положение. Самите учебни занятия ще се провеждат от дистанция до 25 май, а преподавателите ще ходят на работните си места, за да нанасят оценки по текущи задачи, най-общо казано – заради административни отговорности.

„С две думи, ще продължим да подготвяме студентите от дистанция до 25 май, а от утре ще изпълняваме останалите си задължения присъствено”, коментираха новата заповед представители на академична общност.

Припомняме, че заради извънредното положение и с цел ограничаване на опасността от разпространение на коронавирус в университета стартираха онлайн кандидатстудентски изпити. Основните въпроси, които вълнуват хиляди студенти, са как ще се проведат семестриалните и държавните изпити. Точно заради това ще бъдат свикани заседания на катедрените и факултетни съвети и всяко основно звено трябва да вземе решение. Очакванията са  предстоящите семестриални изпити да се провеждат от дистанция, а държавните – присъствено, на място, при спазване на противоепидемичните мерки. Друга важна тема е и как студентите ще провеждат своите практики по болници, детски градини, училища…

След състоял се миналата седмица разширен ректорски съвет бе съобщено, че за някои специалности като “Спорт”, “Кинезитерапия”, “Акушерка”, “Медицинска сестра” и др., които обективно изпитват затруднения в практическото обучение, ще се обсъждат и ще се търсят начини от страна на факултетите и в максимална полза за студентите годината да завърши успешно. Не се предвижда отлагане на предстоящите семестриални и държавни изпити, което ще позволи на студентите да се дипломират.

До края на тази и другата седмица трябва да се проведат и планираните катедрени, факултетни съвети, както и насроченият академичен съвет.

Междувременно се разбра, че от 25 май се възобновяват учебните практики за студенти от специалност „Медицински сестри”. Те ще ходят в 9-и учебен корпус в МБАЛ – Благоевград, на групи от по 6 човека. Тези , които са от града или на квартира, ще ходят по-късно, за да може пътуващите да си тръгват по-рано за автобусите. На всеки 90 минути ще бъде извършвана дезинфекция за 30 минути, след което ще влиза следващата група. За две седмици в корпуса трябва да се проведат  учебните практики по детска консултация, нервни и онкологични заболявания.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Безплатно просвещение за "калинки"

    25 Май е неприсъствен ден (нац. празник), виж календара!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *