
Всеки ден приемаме невероятно много захари без да си даваме сметка за това. Осъзнаваме, че ядем сладко, когато похапваме поничка или торта, но не и когато ядем нещо различно от десерт.
В много готови и пакетирани храни, които иначе са солени, се съдържат захарни заместители и подобрители. Кои са най-често срещаните в хранителната промишленост?
Декстрин
Сорбитол
Царевичен сироп (подсладител)
Глюкоза
Фруктоза
Малцов сироп
Дизахариди
Сгъстен захарен сок от захарна тръстика
Хидролизирано нишесте
Малтоза
Захароза
Оризов сироп
Малтодекстрин
Аспартам
Ацесулфам К
Това са само част от захарните заместители, ползвани в хранителната промишленост. Именно защото са включени във всевъзможни хранителни продукти, не си даваме сметка колко всъщност захар приемаме на ден и как това влияе на здравето ни. /az-jenata.bg