Приключи сагата около 7-тe декара земеделска земя, незаконно стопанисвана от хотелиера Румен Анастасов, собственик на мотел „Драг Далас”

Приключи сагата около 7-тe декара земеделска земя, незаконно стопанисвана от хотелиера Румен Анастасов, собственик на мотел „Драг Далас” край санданското село Плоски. Окончателно Административен съд – Благоевград постанови, че в продължение на 19 години Анастасов незаконосъобразно е стопанисвал 7 декара земеделска земя, собственост на община Сандански, за която представил фалшиво решение на Поземлена комисия – Сандански от 2000 г. 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, а влиза в сила в деня на постановяването му. Това на практика означава, че Румен Анастасов окончателно загуби незаконно присвоените от него 7 декара общинска земя в землището на с. Плоски.

Със своето решение съдия Марияна Мицева в Административен съд – Благоевград от 25 октомври  потвърди изцяло решението на съдия Катя Сукалинска от Районен съд – Сандански. С него се отменя Решение № 4227 на Поземлената комисия в курортния град, на база на което е дадено право на Р. Анастасов на собственост върху земеделски земи в землището на с. Плоски с площ от 7.010 декара. В регистрите на общинската служба, която е правоприемник на Поземлената комисия в Сандански, не съществува Решение №4227 от 11.01.2000 г. и липсва преписка на хартиен или електронен носител за издаването му. Р. Анастасов е посочил в решението, че притежава входящ номер 2048 Б от 30.12.1991 г. Установено е, че това е служебен номер на преписка, отнасяща се за земеделска земя, останала след възстановяването на правата на собствениците, представляваща т.нар. остатъчен фонд или земи по чл. 19 от ЗСПЗЗ.

От събраните доказателства по делото става известно, че през 1999 г. Анастасов купува 7 декара земеделска земя в съвсем друго място, в местността Горничето, като придобива с нотариален акт два имота, единият е 1 декар, вторият – 6 декара. Това са имоти, които се намират над жп линията, от другата страна на имотите – собственост на община Сандански. С така направената промяна на номерата на имотите впоследствие Р. Анастасов става собственик на общинските имоти, които се намират на изключително апетитно място, върху които впоследствие построявана паркинг за тирове и тераса.

Съдия М. Мицева признава за нищожно решението на Поземлената комисия в Сандански, чрез което незаконно Р. Анастасов е владял 7 декара общинска земя. В решението е посочено, че Р. Анастасов не е подал заявление до Поземлената комисия за възстановяване на земите в законовия срок, липсват и доказателства, че имотите с площ от 7 декара преди колективизацията са били негова собственост или наследствени такива.

От 2000 г. досега Р. Анастасов стопанисва общинска земя с площ от 7 декара, без да плаща наем на община Сандански. Все още не е изпълнено и решението на Административен съд – Благоевград, с което остава в сила заповед на кмета на общината за събаряне на незаконните постройки на Р. Анастасов върху общинската собственост. 

Любопитен е фактът, че от месец октомври тази година на Р. Анастасов е дадено право да изготвя подробен устройствен план върху земеделска земя, която е собственост на община Сандански. Съгласно решение на Административен съд обаче Р. Анастасов ще трябва да освободи незаконно присвоените декари земеделска земя. Това е в процес на изпълнение от нарушителя Р. Анастасов, който отърва налагане на наказателна отговорност поради изтичане на давността на жалбата. 

ЛИДИЯ МАНЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *