Проверка на Инспекцията по труда в черешовите масиви в Кюстендилско установи: На берачите на череши не се осигурява достатъчно вода, липсват и аптечки за първа помощ

2100 са до момента подписаните еднодневни трудови договори за прибиране на земеделската продукция в Кюстендилско, информира шефката на Инспекцията по труда Мая Спасова. „В сравнение с миналата година се движим по същия начин, даже смея да твърдя, че и малко по-добре, тъй като сега явно има малко повече производства, които правят земеделците”, заяви Спасова.

Проверка по черешовите масиви на трудовата инспекция установила, че на берачите не се осигурява достатъчно количество вода. „Дадени са предписания, за да могат да отговорят на изискванията. В близост до някои не е имало аптечка за първа помощ, но се надявам, че на следващ етап всички наши предписания ще бъдат изпълнени”, допълни тя. Иначе при извършените проверки в черешовата кампания няма установени случаи на берачи без договори.

Мая Спасова посочи, че има интерес от страна на работодатели да наемат непълнолетни и малолетни лица за заведения. „Правят се проверки и за задължителните изисквания за медицинско, което се изисква за работното място, всичко следим и където не е възможно да се изпълнява съответната длъжност, даваме отказ, и обратното. Идеята е непълнолетните също да се включат в работния процес и да се създадат трудови навици. Имаме само един отказ”, каза инж. Спасова.

Сред ангажиментите на Инспекцията по труда са и строителните площадки. „При нас се дава информация по отношение на започнатия обект с регистрационната табела, със заверената книга. Правят се проверки, задължителен е и последващият контрол, за да може да се установи дали са отстранени забелязаните нередности. Сред най-честите пропуски, с които се сблъскваме, е непроведен инструктаж. В тези случаи се санкционират лицата, които не са го извършили”, уточни трудовата шефка. Все още има и случаи в по- малките цехове в областта, където инспекторите се натъкват и на работа без трудови договори

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *