Просветният министър: Колкото по-малко учат момичетата, толкова повече деца раждат

Семейните помощи за деца да се разпределят от учителите, а не от родителите, предложи просветният министър Красимир Вълчев по време на кръглата маса „Демография и образование“.

В доклада си министърът отбеляза, че голяма част от необразованите родители са развили култура да живеят на социални помощи, без да им се налага да работят и да се грижат за образованието на децата си. Непосещаването на училище и детска градина в задължителна училищна възраст трябва да се счита за престъпление,  Канал 3.

„Колкото по-малко учат момичетата, толкова повече деца раждат“, посочи той. Той отбеляза, че у нас „коефициентът на възпроизводство на майки с образование по-ниско от основното е 3,5 пъти по-висок от този на останалите, като това се отнася не само до броя на децата, но и до по-ранните раждания“. Само за 20-30 години България е преобразена демографски в по-голямата част от територията си и по-нататъшното развитие на спиралата на демографията на необразованите е една от най-големите заплахи за съхраняване на страната и нацията, коментира министър Вълчев.

Според министъра „бъдещето на България не зависи толкова от това дали ще сме страна с по-голямо или с по-малко население, а дали ще сме страна с образовано или с необразовано население“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *