Проф. Илия Гюдженов е новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина

Бившият ректор на ЮЗУ – проф. Илия Гюдженов от хаджидимовското село Ново Лески (Ляски) е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

С решение на Министерският съвет проф. Илия Гюдженов е определен за  за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той е бил предложен за поста от вицепремиера Марияна Николова, съобщава Клуб Z. „Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията“ се казва в решението на правителството.

Професор Илия Гюдженов е роден в село Ново Лески (по-известно в региона като село Ляски), община Хаджидимово. Той е бивш ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград в периода от 1999 – 2007г. Ръководител е на Катедра „Математика“ към Природо-математически факултет.

През май 2020 е освободен и пенсиониран след повече от 20 години в университета в Благоевград. През юли тази година е избран за председател на филиала на Македонския научен институт в Благоевград, който неформално се свързва с ВМРО.

Припомняме, че досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник председател, a преди това от Петър Харалампиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *