Проф. Кантарджиев за салмонелата в пилешкото: Варете, печете, пържете добре, бебе и малко дете може да умрат от нея

Салмонелата е токсикоинфекция. Т.е. такава зараза може да присъства в месото, млечните продукти и яйцата, ако храната се съхранява на високи температури. Микробите се умножават и стават опасни. Ако обаче храната се съхранява в хладилник, няма проблем. Салмонелата са микроби, които са в много от храните. През 90-те години се знаеше, че ако много внимателно се изследва пилешкото месо, в около 10% от пилетата имат салмонела в малко количество, в телешкото – 7-8 процента. Но когато храната се съхранява правилно – в хладилник, обработва се правилно на високи температури, няма никакъв проблем за ядящите. Това, че си пипнал заразено месо, а след това си пипнеш устата или детето, няма никакъв проблем. Но ако с тази мръсна ръка пипнеш свинското месо или някакво млечно произведение и то остане на топло, след няколко часа то вече ще е опасно за ядене. 

Това коментира в студиото на Нова тв директпорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод новината, че на българския пазар има над 100 тона заразено със салмонела пилешко месо от Полша.

При салмонела те заболява стомаха, има повръщане, често ходене по голяма нужда. Получава се възпаление на тънките черва, обясни докторът.

Фирмите, ако направят от такова заразено месо колбас, който е термично обработен, няам никакъв проблем, увери професорът.

Разберете, термичната обработка унищожава микробите. Опушването обаче е нещо друго. От един месец няма завишаване на салмонелите при хората. Образования човек като влезе на нашия сайт ще види, че няма завишаване на заболелите. Спасението е в термичната обработка и консервантите, които от 90-те години започнаха да слагат в храните. Те именно рязко намалиха салмонелозата, но не я ликвидираха, поясни Кантарджиев.

По принцип най-доброто е да не се допуска зараза до пазара, посочи още той.

Варете, печете, пържете добре! В супа никога не може да остане зараза след като е вряла. Ако се пече цяло пиле обаче може да остане в средата недопечено, допълни Кантарджиева. Внимавайте, защото бебе може да умре от салмонела. Малко дете също. Бременна може да направи големи проблеми, ако се отрови със салмонела. 

Човек трябва да внимава какво яде при такъв контрол на храните, особено в нашата страна, завърши той.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *