Пчеларите в Кюстендилско отчитат крайно неблагоприятна година

“Пчеларите от община Кюстендил се канят да отчетат крайна неблагоприятна година като добив, но цените като цяло се задържаха”, каза Тихомир Стоицов, председател на Пчеларския съюз в Кюстендил. По думите му местните пчелари разчитат основно на продажба на дребно заради малките количества произведен мед.
“Шири се мнението, че пчеларите са защитени от заболяване от Ковид-19 заради ужилването, което получават по време на отглеждане на пчелните семейства. Твърди се така, имам няколко колеги, които минаха през Ковид-19, и то безсимптомно. Това предполага, че пчеларството е занаят с много добри качества”, отбеляза той.
Според Тихомир Стоицов пчеларите са приключили със зазимяването на пчелните семейства и са оставени на спокойствие. Необходимо е да се следи дали пчелите имат достатъчно хранителни запаси, в случай че гладуват. “Желателно е да се подхранят с пчелен мед”, добави Стоицов.
В момента няма ограничения за пчеларите, те могат да посещават пчелните семейства, по-скоро са ограничени в комуникацията помежду си, липсата на общуване и непровеждането на пчеларските срещи.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *