Първа по рода си изложба „Атанас Дафинов и ученици“ напълни с публика благоевградската галерия, номинираха го за почетен гражданин

Първа по рода си самостоятелна изложба на художника педагог доц. Атанас Дафинов и негови ученици се откри миналата вечер в залите на художествената галерия в Благоевград и изпълни с публика салона, както не се е случвало от години.

„Тази вечер откриваме една малко странна по своя градеж изложба, каквато през годините тук не се е случвала. Това е самостоятелна изложба на нашия колега, много сериозен график и един от най-изтъкнатите педагози в града Атанас Дафинов и част от учениците му“, представи експозицията директорът на галерията Иван Милушев. Той отбеляза, че покойният творец е един от основателите на художествената паралелка в НХГ и в голямата зала на галерията 26 автори, които са учили в различни периоди в неговия клас и са взели по някакъв начин нещо от него, са показали свои работи.

„Един от тях на въпрос: „Какво взехте от учителя си?”, даде много прост и точен отговор: „Той ме научи на постоянство“, отбеляза Ив. Милушев и подчерта, че това постоянство Ат. Дафинов демонстрираше цял живот.

„Изключително скромен човек, не търсеше показност и демонстрации, а продължаваше да експериментира и да работи в своята „нива”, посочи още той, като цитира сериозните му успехи в графиката и участията му в много международни биеналета в Мадрид, Барселона, Маастрихт и още много градове по цял свят. „Но по-голямо доказателство от отношенията между Атанас Дафинов и учениците от тази изложба няма“, заключи директорът на галерията.

Като близък негов приятел, зам. ректорът на ЮЗУ проф. Йордан Гошев призна, че колкото му е трудно да говори за Наско, толкова е и лесно да го направи заради лекотата на общуване с него.

„Впечатляваше ме прецизността, която Наско преследваше през цялата си творческа кариера. Преди 3 г., въпреки че здравословно не се чувстваше много добре, Наско цяло лято коригира свои творби, правени в ранния му период, за да ги направи по-добри според оценката му за ниво, което би искал да остави. Тази дейност с графиката е много трудоемка и цапаща, но той през цялото време беше много щастлив. Наско беше меломан и в ателието му винаги звучеше музика. Интересуваше се от съвременна музика, джаз и рок, и много пъти ме е запознавал с композитори, за които не бях чувал.

Неговото наследство са учениците му, които никак не са малко, а това е голяма рядкост за един творец. Той беше много лоялен и честен човек. Единственото, което искаше и за съжаление не можа да дочака, бе да стане пенсионер, за да е свободен само да рисува.

За Наско Дафинов не можем да говорим в минало време, защото той е сред нас с учениците и творчеството си, оставено в много домове и галерии“, заключи проф. Гошев.

На откриването на изложбата стана ясно, че доц. Атанас Дафинов посмъртно е номиниран за званието „Почетен гражданин на Благоевград“, а предложението ще се внесе от председателя на ОбС А. Тодоров на предстоящата сесия на местния парламент на 11 септември.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *