Първият учебен ресторант в Пиринско отваря врати в ПГТЛП – Благоевград

Първият в областта учебен ресторант се изгражда в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев” в Благоевград. В момента в училището текат трескави дейности. Директорът Димитрина Иванова и част от персонала са на работа, а след положената замазка вчера майстори започнаха да лепят плочки по пода на ресторанта.

Д. Иванова уточни, че в ресторанта ще се приготвят и предлагат приготвени от гимназистите ястия и закуски. По този начин учениците от специалностите „Кетъринг”, „Организация на туризма и свободното време”, „Производство на кулинарни изделия и напитки”, „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” ще имат възможност да надграждат професионалните си знания и умения в реална работна среда. В същото време приготвените от тях ястия и закуски ще се предлагат на преференциални цени. Имайки предвид, че ПГТЛП се намира в промишлената зона на града, то се очаква клиенти на учебния ресторант да станат работещи в намиращите се наблизо шивашки цехове, производствени бази, фирми…

Това ще е първият учебен ресторант в Пиринско. 

За осъществяването на идеята от МОН са отпуснали 50 хил. лв. и още толкова е заделила от бюджета си Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост. Следва изготвяне на цялостен проект, план и съгласуване с Агенцията по безопасност на храните. Със средствата, отпуснати от Министерството на образованието, се извършва цялостна реконструкция на бившата работилница по текстил, където сега е ситуиран ресторантът. Самото помещение, намиращо се от към страната на Цигарената фабрика, не се използва от години и е превърнато в нещо като склад. Сменена е дограмата, изградени са електрическа и ВиК системи, самостоятелни пунктове за прием на продукти, за влизане и излизане. Вече са готови и санитарните възли – отделни за посетители и персонал, съблекалня, помощни помещения…

Впечатляващ е фактът, че от училището успяват да съберат необходимите им средства от икономии. Директорът Д. Иванова няма заместник, нито АТС /завеждащ административно- техническа служба в училище/, помощният персонал е минимален на брой, освен домакин има две хигиенистки, които чистят цялата 5-етажна сграда, а портиерът е и параджия, и елтехник. Текущи ремонти, като редене на ламинат, боядисване, освежаване на класни стаи извършват през летните месеци двамата възпитатели в общежитието. Така без излишни разходи и щатове училището успява малко по-малко да събере парите и решава да ги инвестира в името на учениците – в нещо важно и полезно. Със заделените средства вече е поръчано  и технологичното оборудване на ресторанта. Важно изискване е, че за подобни обекти, и то в образователна институция, уредите и техниката не могат да са втора употреба. Затова и поръчаните конвектомат, тестобъркачки, месомелачки и изобщо цялото оборудване за кухнята на ресторанта са нови, професионални и отговарящи на всички изисквания.

 „Желанието ни е да отворим до края на месец януари. Надяваме се това да се случи”, каза по повод пусковия срок на учебния ресторант Д. Иванова.

Всяка година в ПГТЛП „Гоце Делчев” в Благоевград има нова придобивка. Наред с цялостното саниране на сградата и смяната на дограмата, през последните няколко години в училището бяха направени нови кетъринг и компютърна зали, класни стаи за новите специалности „Рекламна графика” и „Асисистент на лекар по дентална медицина”, по които за пръв път бе реализиран прием тази учебна година. Готов и е новият дентален кабинет, а директорът Д. Иванова издаде в аванс, че „зелена светлина” е получил и друг проект, който ще е и следващата изненада.


Директорът Д. Иванова лично следи изграждането на ресторанта, който вчера бе стигнал до етап лепене на плочки

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *