Първи случай на COVID-19 в една от последните държави без заразени

Федеративните щати Микронезия – една от последните държави в света, в които нямаше нито един заразен с COVID-19, обяви в понеделник, че е регистрирала първия случай, съобщава БТА.

Президентът на тихоокеанската островна държава Дейвид Пануело призна, че новината е „тревожна” за държавата със 100 000 жители, но заяви, че заразеното лице е под засилено наблюдение.

„Всички трябва да запазят спокойствие. Не се поддавайте на паниката, защото ситуацията е под контрол”, обърна се той към гражданите по телевизията.

Той уточни, че коронавирусът е бил установен при моряк от екипажа на товарен кораб от Националния флот, изпратен преди година за ремонт на Филипините. Екипажът остава на борда, закотвен в лагуната на щата Понпеи под 24-часово наблюдение, увери президентът. Училищата, църквите и магазините остават отворени.

Изолираните тихоокеански страни се защитиха много ефикасно от пандемията, като решиха рано да затворят границите си, въпреки че икономиката им е силно зависима от туризма, напомня АФП.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *