Разложката котловина – туристическата съкровищница между три планини

Да прегърнеш природата и да се насладиш на тишината и спокойствието, обграден от три планини, е едно уникално преживяване, което всеки може да си подари. Това предлага Разложката котловина и сгушените в нея населени места, всяко от които с различен бит, култура и природни дадености.
През последните години регионът се утвърди като най-голямата туристическа дестинация в Югозапада, предлагаща планински, СПА, балнео и уелнес туризъм, културен и развлекателен, винен и много други видове туризъм.

СВОЕТО ДОСТОЙНО МЯСТО КАТО ЗИМНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ НА КАРТАТА НА ЕВРОПА И СВЕТА ЗАЕМА БАНСКО.
Утвърден като най-големият зимен център у нас, градът привлича със своите прекрасни условия за ски спорт и величествената природа на Пирин. Провежданите в ски зона Банско кръгове от Световната купа по ски и други спортни състезания привличат туристи от цял свят и градът вече е разпознаваем. Той започна да се утвърждава и като целогодишна туристическа дестинация. Богата на културни и развлекателни събития е Лятната програма в града, която предлага разнообразна палитра от фестивали и културно-развлекателни събития, което дава възможност за разнообразяване на престоя.
Безспорно най-голямото лятно събитие е международният Джаз фестивал, в който взимат участие звезди от световно ниво. Летните културни вечери дават възможност за запознаване с бита и културата на местното население, традициите и обичаите, характерни за Банско. Театралните вечери също са част от летните събития. Своите специални вечери могат да имат още любителите на киното, балканската и фолклорна музика, оперната и класическа музика.
Богати са историята, битът и културата на Банско, които са съхранени в поредицата от музеи, които се нареждат сред 100-те най-значими национални културни обекти. Експозициите дават възможност да се докоснеш до живота и дейността на велики личности като Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров, да се види самобитно изкуство на Иконописната банска школа и да се запознаеш с художествени старинни занаяти. Уникален по своята архитектура във възрожденски стил е и старият град, а в местните механи можеш да опиташ прочутите бански ястия като чомлек, капама, бръкадан, домашно вино и ракия.
Туристическият продукт се допълва от божествената природа на Пирин планина, която предлага чудесни възможности за преходи.

В ПАРК “ПИРИН” ИМА 22 УТВЪРДЕНИ И МАРКИРАНИ МАРШРУТА ЗА ПЕШЕХОДЕН ТУРИЗЪМ С ОБЩА ДЪЛЖИНА ОТ 370 КИЛОМЕТРА, С РАЗЛИЧНО ВРЕМЕТРАЕНЕ И ТРУДНОСТ.
12 км от тях преминават през резерват. Маршрутите обхващат и двата дяла на Пирин. Някои от тях са с алпийска част и трудни терени – скалисти, стръмни, с голяма денивелация, минаващи покрай дълбоки пропасти. Такива са подстъпите към седловината Кончето. Североизточните склонове на Кончето са отвесни стени, подходящи за алпинисти. За по-неопитните планината предлага и кратки маршрути. Сред най-популярните за опитните туристи е маршрутът от хижа “Яворов” до Мелник, но преходът трае няколко дни.
Многобройните ледникови езера в Пирин също привличат със своята красота. Сред най-посещаваните са Поповите езера, Очите на Тодорка, Бъндеришките, Кременските, Влахинските, Валявишките езера и др. В Пирин е и най-старото дърво в България – Байкушевата мура.
На 4 километра от града се намира и една от най-интересните забележителности в международен мащаб – Безименният град. Представлява голям древен тракийски град-крепост. При разкопките са открити удивителни факти, но учените се изправят и пред много загадки. Съществуването му не се споменава в никакви документи, легенди или песни, но намерените вещи и монети от различни периоди – от 4 век преди новата ера до 18 век от новата ера, показва, че селището е било обитавано през всичките тези векове. Намерени украшения пък показват, че населението е било заможно. В града и около него има още редица забележителности, които могат да се посетят и да направят почивката незабравима.

РАЗЛОГ СЪЩО ПРЕДЛАГА УНИКАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПОЧИВКА.
Туристическата зона е изнесена извън града и това го прави спокоен за разходки и отдих. Там е и единственото Голф игрище в Югозапада, което привлича хора с възможности. Силно развит е планинският туризъм, а градът предлага голямо разнообразие от фестивали и културни събития. Богатство на Разложката котловина са и уникалните традиции, издържани през вековете и намерили място в съвременния живот на хората от региона. Особено значим за града е Кукерският фестивал, който се прави в първия ден на годината и е най-почитаният от местното население.
Уникални по своята красота са старинните разложки носии, които могат да се видят по време на фестивала. Пресъздават се и редица традиционни обреди. Бабинден също е сред най-почитаните празници в града. Редица фолклорни фестивали разнообразяват летните месеци.
Градът предлага и многобройни забележителности, които човек може да посети и да разнообрази времето си при престоя си там. Особено интересна е възстановката на Българския древен календар, намиращ се в централната градска част. Той е имал Слънчев и Лунен цикъл, и е обобщение на хилядолетни наблюдения. Инсталацията е от 12 морени, каквито в България има само в Пирин и Рила. Мраморните късове са подредени в слънчев кръг, а върху тях са издялани животински фигури – овен, кон, заек и други. Възстановката е направена по археологическа находка – амулет, датирана към 8 век от новата ера. Тя е единственото засега пълно изображение на Българския древен календар, намирано у нас.
Хълмът Голак е гордостта на Разлог, едно уникално място, от което можеш да побереш в шепата си цялата Разложка котловина. Оттам се открива необятната гледка към планините Пирин, Родопите и Рила. Особено атрактивна е 12- метровата кула за наблюдение, инсталирана върху стъклен под. Дотам води екопътека “Стъпалата”, която е с 54 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение. Дизайнерски пейки, люлки и дървени шезлонги за отмора са разположени по билото на хълма.
В списъка със забележителностите влизат и археологическите разкопки. Особено интересна е “Писаната църква”, която е разположена в подножието на Северен Пирин, на 7 км югозападно от Разлог. Това е археологически обект с две вписани една в друга църкви от различни епохи – раннохристиянска базилика от V-VI в. с манастирска сграда и типичната за същинското българско Средновековие триконхална църква от ХIII в. Намира се в местността Круше, където има три църкви – Писаната, Бялата и “Свети Никола”. Те свидетелстват за наличие на голямо селище от времето на Второто българско царство.
Интересна разходка през епохите предлага Историческият музей в Разлог, който разполага с над 5000 експоната – от оръжия през старопечатни книги, до етнографски материали за бита в района, занаяти, облекло и т.н. Възрожденската архитектура на къщата, в която се помещава музеят, го прави още по-привлекателен. През лятото музеят предлага редица образователни занимания за деца, от които туристите в района също могат да се възползват. През лятото в района се организират различни спортни прояви – колоездене, планински преходи, мотоделтапланеризъм.

ПЕРЛАТА В РАЗЛОЖКАТА КОТЛОВИНА Е СЕЛО БАНЯ. СЪС СВОИТЕ 72 МИНЕРАЛНИ ИЗВОРА ТО СЕ НАРЕЖДА НА ВТОРО МЯСТО ПО ДЕБИТ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ВЕЛИНГРАД.
Минералната вода е уникална по състав и качества. Подходяща е при лечение, профилактика и рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и дихателните пътища. През последните няколко години селото се наложи като СПА дестинация, предлагащо отлични условия за отдих и туризъм. С развития вече балнео, СПА и уелнес туризъм, които допълват туристическия продукт, прави потенциала на селото още по-голям. Местата за настаняване са концентрирани в няколко големи хотела, в които се предлагат разнообразни оздравителни процедури, а десетките къщи за гости привличат със своя уют и спокойствие.
Селото също е богато с бит и култура, природни и културни забележителности. В него се намират двете стари бани – Римската и Турската, които са паметници на културата. В близост до втората е изграден и воден атракцион, който предлага отлични възможности за отдих. Интересна е историята на двата обекта. Местни легенди още разказват за римски легионери, които след тежки битки са идвали именно тук, за да се възстановят с помощта на лечебната минерална вода.
В селото има изградени няколко спортни площадки и игрища, които предлагат отлични условия за спорт. Организират се състезания по плуване и плажен волейбол.

ПОПУЛЯРЕН БАЛНЕОЛОЖКИ КУРОРТ Е ГРАД ДОБРИНИЩЕ,
който се е наложил и като ски център. Минералните извори там са 17. Водата помага при широк спектър от заболявания. Посредством пиене, инхалации или бани тя може да се използва при лечение на проблеми в двигателния апарат, стомашни проблеми, на отделителната система, дихателни, кожни, неврологични и др. Градът също предлага голямо разнообразие от забележителности – църкви, археологически обекти. Оттам се стига и до манастира “Св. Панталеймон”, който се намира на около 6 километра от града и на около 4 километра от живописното село Обидим.
Добринище е разположен в подножието на Пирин и също предлага прекрасни възможности за планински туризъм във всичките му разновидности. Няколко са големите хотели в градчето, но повечето места за настаняване са концентрирани в къщи за гости и малки семейни хотели. Разнообразните фестивали дават възможност да се докоснеш до бита и традициите на местното население, да опиташ от типичните за района гозби.
Районът несъмнено излъчва притегателна сила и със своята красива и приказна природа, атрактивни места и определено заслужава да се посети.

КОННАТА ЕЗДА И КОННИТЕ СПОРТОВЕ СЪЩО СА ЧАСТ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПРОДУКТ В РАЙОНА.
Известно със своите конни бази е разложкото село Бачево, където конят е на изключителна почит. Неслучайно там Тодоровден се празнува особено тържествено. Конните бази предлагат планински преходи и разходки. Над селото – в Рила планина, има редица забележителности и местности, които заслужава да се посетят. Там блика и най-лековитата минерална вода, която се намира в местността Ръждавец и помага при лечение на рани.

В РАЙОНА СЕ НАМИРА И НАЙ-СТАРАТА НА БАЛКАНИТЕ СРЕДНОВЕКОВНА ЦЪРКВА “СВ. СВ. ТЕОДОР ТИРОН И ТЕОДОР СТРАТИЛАТ”,
включена в списъка на стоте национални туристически обекта. Тя е построена през 1614 г., но има предположения, че годината на строителство е 1122. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Изключително богата е историята на селото. Легендите разказват, че негови основатели са оцелелите от битката край Ключ ослепени Самуилови войници. Те успели да стигнат до изворчето с лековита вода в двора на църквата, за да лекуват ослепените си очи.

НА ТУРИСТИЧЕСКАТА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА ДА СЕ ВРЪЩА И БЕЛИЦА.
Курортът Семково се възражда и дава живот на това място, чиято живописна природа на Рила го прави уникално. Туристическият продукт там се допълва с организирани планински преходи. Почивка в Белица е и възможност да се посети единственият в България Парк за танцуващи мечки, както и първото по рода си в страната скоростно влакче.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *