Разпитват всички членове на СИК № 54 в кв. Грамада дали са поставяни печати на машинните бюлетини на кметския балотаж в Благоевград

Административен съд призова на разпит всички членове на СИК № 54 в кв. „Грамада“ за да се установи дали са поставяни печати върху разписките от машинното гласуване за кмет на Благоевград от втори тур. Това определи съдията по делото Иван Петков, след прегледа на видеозаписа при преброяването на машинните бюлетини , от който не стана ясно дали са с печати, тъй като се виждаше част от гърба на  бюлетините, а не в цялост.  За изясняване на противоречието,    възникнало между заключението на вещите лица, извършили съдебно- математическата експертиза, че всички машинни бюлетини в СИК № 54 са с печати, и свидетелските показания на секретаря на секционната комисия Василка Попова и Олег Сукалински, представител на Инициативния  комитет на кандидата за кмет Илко Стоянов, че не са слагани печати  на машинните разписки, съдията счете за основателно да бъдат изслушани и останалите 8 членове на секционната комисия.

Припомняме, че заключението на вещите лица, изготвили двете съдебно- математически експертизи Росица Георгиева и Бояна Гъркова, е, че само 4 машинни разписки в проверените 64 секционни избирателни комисии , са без печати. На днешното заседание адвокат Десислава Грозданова, представляваща жалбоподателя  Илко Стоянов, поиска да бъде извършена нова техническа експертиза от вещото лице Росица Георгиева относно състоянието на чувалите с изборните книжа, съхранявани в мазето на общината. Второто искане беше за повторно преглеждане на видеозаписа от СИК № 54 за са се провери дали Наталия Димитрова, която се е представила, че е от „Продължаваме промяната“ е присъствала на преброяването на  бюлетините, тъй като това не е отразено в протокола. Зам. председателят на ОИК- Благоевград Елена Атанасова и адвокат Добри Тенев, представляващ кмета Методи Байкушев, определиха направените две нови доказателствени искания като неотносими. Съдия Иван Петков счете, че за неоснователни и извън редмета на делото и не ги допусна. Следващото заседание бе насрочено за 18 януари. Тогава се очаква най- сетне да постъпи изисканата информация от ЦИК и ГД“ГРАО“ дали е приключила  проверката на избирателните списъци за гласувалите „под черта“ на кметския балотаж в Благоевград. Припомняме, че Методи Байкушев спечели кметския балотаж на 5 ноември като за него гласуваха 13 611 души, а за Илко Стоянов- 12 805 души. Бившият кмет оспорва изборния резултат с основния мотив, че са допуснати съществени нарушения при машинното гласуване.

Бетина Апостолова  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *