Топ теми

Разследват австрийския канцлер за неверни показания пред комисия

Австрийското правосъдие разследва канцлера Себастиан Курц за възможни неверни показания, дадени пред парламентарна комисия.Това обяви самият Курц на спешно свикана пресконференция, предаде БТА. Информацията е потвърдена от говорител на отдела на прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията.

Комисията разследва политическия скандал, предизвикал правителствена криза в Австрия през 2019 година. Скандалът е известен като „аферата Ибиса”.

По въпроса с показанията на канцлера са постъпили няколко жалби, включително от опозиционната партия “Нова Австрия” (НЕОС).

Парламентарната комисия води разследване за търговия с политически постове и възможно влияние на партийни дарения върху политически решения по времето на предишното правителство, което се състоеше от Австрийската народна партия на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

През май 2019 г. германски медии публикуваха направен със скрита камера видеозапис, който показваше лидера на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе да разговаря във вила на испанския остров Ибиса през 2017 г. с жена, представяща се за богата руска дарителка, за политическо финансиране и начини за придобиване на контрол над австрийски медии и инфраструктура. След публикуването на видеозаписа Щрахе подаде оставка като вицеканцлер, а Курц прекрати коалицията им.

Според жалбата на НЕОС, която е предоставена и на ДПА, канцлерът и началникът на канцеларията му са отрекли пред комисията, че е имало политически сговор при назначаването на довереника на Курц Томас Шмид начело на държавната холдингова компания ЙоБАГ. Според НЕОС обаче прокуратурата разполага с извадки от електронна кореспонденция, показващи обратното.

Разследването срещу Курц и шефа на канцеларията му продължава. Пред журналисти канцлерът каза, че не мисли за оставка и че не смята, че ще бъде признат за виновен. “Честно казано, не мога да си го представя”, каза той.

Курц добави, че винаги се е старал да отговаря истинно на въпросите в парламента. Той разкритикува факта, че в разследващата комисия са били правени опити за слагане на думи в устата на хората и “по някакъв начин да бъдат накарани да дадат неверни показания”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *