Рекордни жеги в Кипър – днес ще е 45-46°C

Кипър днес „гори” в рекордна жега. Трето поред за седмицата предупреждение с „червен код” за екстремни температури е в сила от 11.00 ч., като се очаква следобед те да достигнат 45-46 градуса.

За първи път в историята на кипърските метеорологични измервания Метеорологичната служба издаде три червени предупреждения в рамките на пет дни. С кода за най-висока опасност бяха също така понеделник и четвъртък тази седмица, предаде БНР.

Освен това тази нощ – до 6.00 ч. днес сутринта, премина под „жълт код” заради очаквана през нея минимална температура от 26 градуса. Нощно предупреждение за високи температури се издава много рядко, веднъж на около 3 години, посочиха от Метеорологичната служба.

Днес температурата ще се повиши до 45-46 градуса. За първи път в Кипър официално се дава прогноза за такива максимални стойности.

Очаква се в следобедните часове да бъде преминат абсолютния температурен рекорд за всички времена в Кипър – 45.6 градуса, поставен на 1 август 2010 г.

В следващите дни температурите постепенно ще спадат, но ще останат значително над средните стойности за септември. Очаква се да бъдат издадени още предупреждения за топлинен риск, които за тази година са вече над 70.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *