Робот и човек поеха заедно по пътя Ел Камино и дадоха старт на XII национално състезание по информационни технологии в благоевградското VII СУ

Дилемата за съвършенството на машината и човешките ценности поведе робот и човек по пътя Ел Камино и даде началото на XII национално състезание по информационни технологии „Искуствен интелект”, организирано онлайн от екипа на VII СУ „Кузман Шапкарев” – Благоевград.

Така само два дни след регионалното състезание по география и икономика благоевградското училище стана онлайн домакин и на международния форум. Поради епидемичната обстановка, обявена ден преди старта на надпреварата, учителите по ИТ и ръководството на училището направи огромна организация да се проведе въпреки извънредните обстоятелства и новия начин на живот по време на пандемия. Професионалните усилия на домакините дадоха възможност на всички участници да се присъединят във виртулни класни стаи, да се осъществи връзка с ръководители, участници и жури, както и комуникацията на ниво Брюксел за осигуряване на виртуалното присъствие на патрона на състезанието комисар Мария Габриел. С искрени поздравления, благодарност за усилията, подкрепа на специално избраната тема „Изкуствен интелект“, комисар Габриел приветства организаторите, ръководителите и участниците в състезанието с усмивка от екрана на компютъра и изрази надеждата на Европейската комисия, че младите хора в Европа и България ще са тези, които с новите технологии, взимайки доброто от тях, ще запазят човешките си ценности, но и ще накараме новите приложения, включително и тези като изкуствен интелект, да носят полза на хората в ежедневието, в икономиката и на нас като общество.

„С удоволствие ще изпратим най-добрите проекти и ще споделим с Вас таланта на тези невероятни ученици”, обърна се към еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова и пожела много здраве и успех на всички.

В надпреварата се включиха общо 78 участници от цялата страна – бъдещи ИТ специалисти, програмисти от Благоевград, Гоце Делчев, Бургас, Варна, Враца, Казанлък, София, Троян, Оряхово, Монтана, както и представители на 3 училища в Северна Македония.

Разделени в две направления, 5-7 и 8-12 клас, учениците показаха своята кретивност и новаторство в 6 категории.  Самите защити на проектите преминаха по изключително точен график, гладко и вълнуващо, като всички участници и техните ръководители се включиха в платформата за дистанционно обучение, създадена от МОН – Microsoft Teams.

5 членната комисия начело с проф. д-р Марин Русев от Софийския университет и доц. д-р Георги Тупаров от Нов български университет оцени проектите и излъчи призьорите, които бяха наградение с таблети, смарт часовници, слушалки, геймърски клавиатури и мишки, купи, грамоти…

В категория „ Мултимедийни клипове” 5-12 клас първото място заслужи абитуриентът Иван Пашалиев от ПМГ „Яне Сандански” – Гоце Делчев, следван от  дванадесетокласника в ПМГ „Акад. С. П. Корольов” – Благоевград Любослав Ангелов  и Мари Луканова от ПМПГ “Св. Климент Охридски” – Монатана.

В раздел „Самостоятелни компютърни приложения” 8-12 клас първа награда заслужи проектът на Кирил Лазаров със съавтор Кирил Градинаров, единадесетокласници в Математическата гимназия в Благоевград. Сред много силна конкуренция в категория „Уебсайт” първото място спечели Иван Горанов, 11 клас в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев” – Гоце Делчев. Сред заелите призови места в отделните категории са и Цветина Барудова от VII СУ, Йордан  Иванов, Светослав Новоселски, Пламен Мичев -ПМГ „Акад. С. П. Корольов”.

Със специалната отборна награда – робот, бе отличен екипът на ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца.

За брилянтно представяне и на двете състезания /националното по ИТ и регионалното по география и икономика/ и разработената оригинална концепция, че пчеличките ще изчезнат вследствие на климатичните промени, организаторите присъдиха и специална награда на Мая Батева от VII СУ, която е сред най-изявените ученици на училището.

За отличното си представяне, показаните знания и умения всички участници от 12 клас заслужиха прием в 5-те престижни висши училища. Те имат правото да станат студенти в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Технически университет – София, УНИБИТ – София, ХТМУ – София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Отличната организация на домакините, които успяха да се справят с всички предизвикателства, прецизната работа на комисиите, изключително стимулиращият награден  фонд, и не на последно място атмосфера, макар и пресъздадена в дигитална среда, за поредна година утвърдиха състезанието като най-предпочитания международен форум. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *