РУО шефът Ив. Златанов проведе онлайн среща с директорите! Видеоклипове с учители от Пиринско ще рекламират Ковид имунизацията, 2 дни отпуск – бонусът за ваксинираните

Кампания, наречена неофициално „Сега му е времето“, стартира Регионалното управление на образованието в Благоевград. Тя е насочена към това работещите в системата на предучилищното и училищното образование да бъдат мотивирани да се ваксинират срещу Covid и най-вече да могат да направят информиран избор за или против ваксините.

Във връзка с това вчера началникът на РУО Ивайло Златанов събра на онлайн среща директорите на училищата и детските градини от областта, като бяха поканени и представители на съответните общини.

От данните, събрани и анализирани след проучване на РУО, стана ясно, че от общия брой 120 училища и 73 детски градини в областта в 76 от учебните заведения и в 51ДГ ваксинираният персонал е под 30 процента. Само в две училища – Езиковата гимназия и ОУ – Катунци /и в нито една детска градина/ поне 70 процента от персонала е ваксиниран. През последните 6 месеца Covid-19 са преболедували 8.4% от работещите в училищата и 7.2% в детските градини.

Като основна причина да не се ваксинират педагогическите и непедагогическите специалисти посочват опасения от негативни странични ефекти. Вторият най-често даван отговор е недоверие към ваксините по принцип, следван от наличие на антитела след преболедуван Covid. Респективно най-малко са посочили липса на вяра в ефективността на ваксината и липса на достатъчно предпочитана ваксина.

В продължение на час присъстващите обсъждаха конкретни въпроси за ползите и рисковете от ваксините, самия процес, а в кабинета на Ив. Златанов бе и общопрактикуващият лекар и управител на Медицински център „Симпатия“ д-р Дафина Тачова, която даде изчерпателни отговори и информация. Директорът на Неврокопската гимназия Мария Георгиева попита дали след една година или 11 месеца човек трябва да се ваксинира със същата ваксина, която си е поставил и сега, при което д-р Тачова обясни, че няма такова изискване.

„Регионалното управление на образованието е в готовност да окаже съдействие ваксинирането да се случи на място в училище, така че педагогическите и непедагогическите специалисти да не губят време и средства. Готови сме да окажем съдействие за ваксиниране по избор. От тази гледна точка  притесненията, че една ваксина е предпочитана, а друга не, ще отпаднат“, коментира началникът на РУО. Той сподели, че във връзка с кампанията чрез директорите е приканил учителите да си направят кратки видеоклипчета. На тях ще бъдат заснети /ако искат в гръб или  в лице, тоест с разкриване или не на самоличността/ работещи в системата на образованието, за да разкажат какво са почувствали,  преживели в процеса на ваксиниране и най-вече психологическата нагласа, комфорт, която чувстват след ваксинирането. „Че са по-спокойни и уверени в това, че дори и да се заразят, ще преболедуват в един по-лек вариант. Дали сме срок до 16 юли да се направят такива съвсем кратки видеоклипчета. Идеята е чрез „опита“, който имат ваксинираните, да стигнем и до неваксинираните”, поясни Ив. Златанов и допълни, че клипчетата ще бъдат разпространявани чрез сайта на РУО или пък ще бъде изготвен филм.

 До 16 юли директорите трябва да проведат срещи с педагогическите и непедагогически специалисти от поверените им образователни институции и да предоставят информация за това в РУО. За целта от Регионалното управление на образованието изпратиха  и презентация и други материали, които директорите могат да използват в рамките на разяснителната кампания за ползите от ваксинирането.  

„Сега е сравнително спокоен период от годината, както заради ваканцията, така и защото заболеваемостта е в приемливи, ниски нива. В този смисъл е удачно за предприемане на подобни дейности, още повече, че това е един от елементите при подготовката на новата учебна година. Логично е хората да се ваксинират, да бъдат спокойни, уверени за своето здравословно състояние“, заключи началникът на  РУО.

Вчера от МОН съобщиха и че по предложение на социалните партньори е взето решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор – наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве.

 СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *