Само 2-ма от 650 студенти в АУБ изкарали коронавируса, въпреки пандемията 300 000 долара събрани от дарения за 10 месеца

Създаване на център за демократично гражданство, който да подготвя демократични лидери и да засили фокуса на Американския университет върху неговите основополагащи идеали, запазване или увеличаване броя на новозаписалите се студенти, подобряване на условията за живот в кампуса Скаптопара и солидна гама от програми за следдипломно обучение – върху тези основни точки в план-програмата на частния щатски вуз в Благоевград за следващата петилетка от 2021 до 2025 г. се обединиха членовете на Настоятелството на АУБ. За пръв път от основаването на вуза през 1991 г. те го направиха онлайн, във видеоконферентна връзка.
Без изненада на редовното октомврийско заседание на борда, една от основните точки в дневния ред бяха плановете на ръководството на университета как да се справи с пандемията Covid-19.
Досегашното поведение на вузовското ръководство бе оценено като крайно успешно, защото от началото на пандемията в АУБ е имало само един заразен с Ковид студент и още един от контактните му лица, но и двамата студенти отдавна са здрави и са в кампуса, а други със симптоми до момента няма.
В същото време общността изобщо не е малка – в Скаптопара живеят постоянно 500 студенти, други 150 са от Благоевград или са си наели в града квартира и често идват в студентското градче за лекции, когато изрично не е посочено, че преподавателят ги преподава онлайн. Само 150 от възпитаницитге на АУБ по тяхно желание предпочетоха тази година да останат по домовете си и оттам да се обучават дистанционно.
Сред най-изненаданите от дисциплината на студентите е университетският лекар д-р Венцислав Даскалов, който не спира да ги хвали колко отговорно се отнасят към маските, задължителната социална дистанция и наложеното ограничение да се събират максимум по 10 в лекционните зали.
Виктория Ентвистъл, председател на Настоятелството на AUBG, изрази специални благодарности към временния зам. ректор на вуза Робърт Уайт за организационните му умения при прехвърлянето на академичните програми на университета към хибридно преподаване.
Специалният съветник на президента д-р Дейвид Еванс – Ани Манавян, пък напомни за една от най-спешните задачи, които предстоят на вуза – до 31 декември да успее да събере от дарения 200 000 долара.
Още в началото на годината основният донор на АУБ – “Америка за България”, постави условие на висшето училище, че ще удвои сумата, която вузът успее да събере сам, стига да е до 500 000 долара. Въпреки кризата с вируса от бивши възпитаници на вуза ръководството успя да събере до момента 300 000 долара и сега се надява да ги закръгли на половин милион, за да успее да получи 1 млн. от “Америка за България”.
Междувременно вчера студентското ръководство в АУБ се събра, за да обсъди тревожната статистика, която вече от месец държи Благоевград в червената зона на най-засегнатите от коронавируса области, и взе решение да прекрати до края на следващата седмица всички клубни срещи, репетиции и групови спортове. Заради пандемията за пръв път в университета тази седмица няма да бъде организиран и любимият на младите хора Хелоуин – младежите само са подредили няколко тикви и тематични книги в местната библиотека, с които единствено ще почетат празника.
Заради високата заболеваемост напоследък в България е замразена и процедурата за избор на ректор на АУБ, тъй като Д. Еванс е временно изпълняващ длъжността от миналата година. Процедурата стигнала до момента, в който кандидатите за ректор трябваше да дойдат в Благоевград, за да се запознаят с условията за учене, студентите и преподавателите, но коронакризата спря всякакви пътувания.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *