Топ теми

Селфи с инструктора ще доказва, че сме кормували

Селфи на кандидат-шофьора с инструктора в колата ще е сред доказателствата, че часът за кормуване е действителен. Това стана ясно на работна среща, организирана от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, предаде “24 часа”.

„В телефоните на курсиста и инструктора се качва приложение, с което да се управлява процеса. Електронната система пък локализира автомобила и дава старт на часа. В края на кормуването тя отново локализира местоположението на колата, отчита колко километра са изминати, при каква максимална скорост, при какъв маршрут, кое упражнение е изработено. В началото и края на часа ще се прави селфи”, заяви Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

На срещата бяха обсъдени бъдещите промени в правилата на обучение и провеждане на шофьорските курсове. Електронната система се тества в 10 фирми в 7 областни центрове, а от понеделник обхвата на теста щял да се разшири, казва Георгиев. Автоинструкторите били съгласни с въвеждането й. Ще се махнат учебните картони, тъй като всички данни ще бъдат в системата, няма да е нужно да те спират на пътя, обяснява браншовикът мотивът автошколите да са съгласни.

„Това, което разбуни кошера – белите автомобили и инструкторът да не присъства на практическия изпит се оказало фалшива новина”, заяви министърът. 

Според Георгиев всички се съгласили, че заради интензивното движение, лошата настилка, недостатъчния контрол е нужно да се увеличат часовете за управление – 31 часа кормуване не били достатъчни. Още повече, че работната група в МОН единодушно приела те да бъдат 42 часа. Увеличените часове на управление на автомобил вероятно ще влязат заедно с електронната система за контрол, за да се избегне вероятността инструктори да вземат пари, а да ги изпълняват. В момента в различните автошколи цената на час кормуване е 18, 20, 25 лв.  

Министърът заяви, че единствената цел на евентуалните промени е създаването на контролирана среда, която да премахне възможността да субективна оценка от страна на изпитващите, а оттам и на корупционни практики.

“Основната ни задача е да създадем контролирана среда в рамките на практическия изпит, така че да бъдат ясно идентифицирани грешките, които прави водачът. Те трябва да бъдат анализирани и да има обективност при оценяването от изпитващия като бъдат премахнати възможностите за субективна преценка. Затова разглеждаме варианти за изграждане и въвеждане на единна интегрирана информационна система, която да обхване целия процес – от подготовката до изпита”, обяви министър Росен Желязков. Той бе категоричен, че всичко се прави, за да се подобри системата, така че чрез корупция да не се прикрива лошата подготовка.

Министър Желязков информира участниците, че всички набелязани мерки са основани на много сериозен анализ за цялостната дейност на ИА “Автомобилна администрация”.

Той е категоричен, че няма да се допуска субективност. Също така посочи, че има набелязани мерки, които са свързани със самата нормативна уредба и които “ще бъдат детайлно обществено обсъдени с всеки един от бранша – косвено и пряко в такива формати”.

В събитието са участвали още председателят на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, изпълнителният директор на ИА “Автомобилна администрация” Бойко Рановски, председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров и други.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *