Сестри от Дупница се изгубиха в Рила, подведени от интернет да търсят артефакти и тайнствена пирамида, спасители ги откриха невредими по тъмно

Две сестри от Дупница попаднаха в капана на планината, подведени от интернет информация и липсваща маркировка за връх Фенерка в Рила. Спасители от ПСС – Дупница и кметът на Бистрица Кирил Огненски издирваха няколко часа изпадналите в беда туристки и ги откриха невредими.

В неделя сутринта двете сестри Траяна и Александра Григорови решили да се поразходят на чист въздух в планината. Преди това прочели в интернет, че на Фенерин камък под едноименния връх са открити праисторически артефакти, имало и пирамида. Те обаче се отклонили от пътя и се озовали на друго място, по-високо от местността, която търсели. На връщане се загубили в храсталаци и гъста гора. Потърсили помощ на тел. 112 и продължили да търсят друга пътека, така навлезли още по-навътре в гората.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с Траяна, която разказа: „Първо искам да благодаря на спастелите от ПСС – Дупница и на кмета на Бистрица К. Огненски. Те ни спасиха в тежка ситуация. Аз и сестра ми сме планиларки и досега не ни се е случвало да закъсваме в планината. Първо ни заблуди съобщение в интернет, че под връх Фенерка има камък, наречен Фенерин камък, имало даже и пирамида. С лекия автомобил стигнахме до вилата на ТЕЦ и оттам тръгнахме пеша. Липсата на маркировка ни обърка и хванахме в посоката, която мислехме, че е правилна. Стигнахме много високо, но Фенерин камък не открихме. Тръгнахме надолу, но тъй като беше много стръмно, минахме по друга пътека. По едно време мина джип с горски служители и им обяснихме закъде сме тръгнали и какво търсим. Те ни казаха, че сме се изкачили по-нагоре от Фенерин камък. Оставиха ни на път, който води за тази местност, но ние се изгубихме. Лутахме се повече от 2 ч. и не можахме да открием правилната пътека. Към 18,00 ч. решихме да звъним на тел. 112 и да търсим помощ, за да се приберем по светло.

От националния оператор бяха подали сигнал до ПСС – Дупница. Те се свързаха по телефона с нас и ни попитаха горе-долу къде се намираме, но ние не знаехме къде сме. Изпращахме снимки на местността, като преди това бяхме помолени от кмета на Бистрица, който също се свърза с нас, да се изкачим на по-високо и оттам да ги изпратим. Оказа се, че не могат да приемат снимките и спасителите ни дадоха сайт, чрез който да ги изпращаме. По снимките на местността ни откриха. При нас дойдоха 9 души от ПСС и кметът Огненски и ни изведоха от храсталаците и гъстата гора, в която бяхме попаднали. Около 22,30 ч. се прибрахме вкъщи.

Спасителите разказаха, че преди нас са спасявали жена от Габрово, която е счупила жестоко крака си в планината над Сапарева баня.

Обръщам се към тези хора, които поддържат маркировката в планината, да минат по всички пътеки и да сложат обозначителни табели. По пътя намерихме две стари табели, които сочеха накъде е вилата на ТЕЦ-а, не и те не помогнаха“, разказа Траяна.

Сестрата на Александра – Траяна, е пристигнала в летен отпуск от САЩ, където живее и работи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *