Симитличанката Анелия Траянова сред организаторите на „Великото пътешествие … с Дядо Ангел”: С 35 000-километров маратон през 37 държави събираме средства за коледни подаръци за над 200 дечица на самотни родители в България

Анелия Траянова е на 32 години, родена е в Симитли.

„Живяла съм в много държави. Завършила съм за бакалавър „Стопанско управление” и магистър „Управление на проекти” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, специализацията си проведох в EuCham – European Chamber в Будапеща, Унгария.Професионалните ми умения са в сферата на управлението на проекти и екипи, стратегическо планиране, дигитален маркетинг и организиране на корпоративни събития. Моята голяма любов е България и българските народни танци. Успях да завърша и магистратура в University of Roehampton в Лондон по международна програма на ЮНЕСКО за опазване на танца като нематериално културно наследство. Горд основател и ръководител съм на танцова школа „Българскир ритми” – Великобритания”.

Днес Анелия живее със семейството си в Швейцария, където отглежда своите две малки дечица и се занимава с благотворителност.

„Космополитна личност съм, вечно търсеща нови възможности. Обичам да работя с хора и за хора. Приела съм за мой дълг да допринасям за съхранението на българския дух сред българите в чужбина. Вярвам, че те са най-големите радетели за България. Вярвам, че с работата си в „Ангели за България” ще мога да материализирам тази сила в подкрепа на развитието и промяната на нашата родина”, казва Анелия, която е директор маркетинг и реклама към „Ангели за България“ и е от организаторите на благотворителния маратон „Великото пътешествие за коледни подаръци” с Дядо Ангел.


– Госпожо Траянова, каква е мисията на „Ангели за България“?

– Организацията е първата и единствената досега, която успя да обедини българи от всички краища на света в мисията да помагат на нуждаещи се сънародници в България. Създадохме „Ангели за България” през 2020 г. по време на пандемията от Cоvid-19. Тогава гледахме как другите народи си помагат и се запитахме какво ще стане, ако много българи в чужбина заделят месечно само по 1, 2 или 5 евро, долар или паунд, колко ли много бихме могли да помогнем. Така се роди нашата Мечта за £1, като и до днес мечтаем само 5% от всички българи по света да се включат.

4 години по-късно нашите дарители станаха хиляди. Успяхме да съберем над половин милион лева, като помогнахме на над 11 000 домакинства чрез различни акции. Започнахме да предоставяме пакети с хранителни продукти на нуждаещи се възрастни и самотни родители, което се превърна в наша основна дейност. Помощта ни обаче се разрасна и успяхме да постигнем много. Построихме 44 детски къта в държавните болници в България. Редовно помагаме на кризисни центрове за защита от домашно насилие със спално бельо, легла, бяла техника и санитарни материали. Дарихме 50 тона екобрикети, животни, разсади и тонове с фураж за нуждаещи се възрастни. Подпомагаме деца на самотни родители с дрехи и училищни материали. Осигурихме летни лагери и професионално обучение на деца от институциите. Вече повече от година осигуряваме медицински прегледи и социална подкрепа на възрастни хора по селата около Видин.

През 2021 г. „Ангели за България” бе номинирана за Будител на годината, а през 2023 г. отличена с награда „Достойните българи”


– Стартирахте благотворителния маратон „Великото пътешествие за коледни подаръци” с Дядо Ангел. В какво се изразява той и как могат хората да се включат в него?

– Това е първият благотворителен маратон, който организираме, и затова искрено се вълнуваме. Средствата, които ще се съберат, ще бъдат използвани за коледната ни акция за осигуряване на коледни подаръци за над 200 дечица в България на самотни родители в неравностойно положение.

Маратонът всъщност е едно пътешествие, в което главен герой е Дядо Ангел от Тетевен. Сломен от нелеката съдба на много семейства от неговото и околните села, той решава да върне усмивките на техните деца по Коледа. Така Дядо Ангел тръгва на околосветско пътешествие в опит да посети най-големите български общности в чужбина, защото вярва, че българите по света са с големи сърца, милеят за страната си и ще му помогнат. Всеки ден нашият герой минава през различни градове и държави, среща нови култури, посещава забележителности, среща се с българите там и им оставя своето послание за добро. Всичко това превръща пътешествието в истинско приключение. Всички очакваме следващата спирка с нетърпение.

Стартът на маратона бе даден на 15 октомври и ще продължи до 1 декември. В отбора досега имаме над 50 участници от 7 страни – Великобритания, България, Германия, Монако, Люксембург, Швейцария и САЩ. Само за първата седмица успяхме да изминем колективно над 1800 км и така да заведем Дядо Ангел от София през Белград, Будапеща, Виена, Прага, та чак до Варшава, отправяйки се към Скандинавия. И най-важното, още през първите дни събрахме над 500 паунда.


– А кой е Дядо Ангел и с какво се различава той от Дядо Коледа?

– Дядо Ангел в случая е българският Дядо Коледа, който вместо елени има отбор от ангели, които да му помагат, и вместо да раздава подаръци по света, ги събира.

– Каква е целта на този благотворителен маратон?

– Освен да съберем средства за коледната ни кампания, основната цел е и да мотивираме нашите дарители активно да спортуват, и то с кауза.

Маратонът е предвиден да приключи на 1 декември, когато се очаква времето да застудее и по-малко хора да излизат да спортуват. Маршрутът на Дядо Ангел е много амбициозен. Включили сме 37 страни и над 35 000 км за изминаване, сред които и Великобритания, откъдето имаме най-много участници. Там Дядо Ангел ще посети Лондон, Оксфорд, Бирмингам, Манчестър и Ливърпул, след което ще отлети за топла Флорида.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Лицемерие и тарикатство, грозно

    Спрете да унижавате българите!
    Българите не се нуждаят от вашите подаяния и „подаръци“!
    Завършила Стопанско управление, но нищо не разбрала от науката що е стопанско, бе?!
    За да имаш стопанство и да управляваш стопанството, ти трябва среда условия за да развиваш личността си с достойнствоq тоест с труд и с достойно заплащане на труда!
    А не да раздаваш „подаръци“ унижавайки себеподобните си здрави и млади хора, които могат, а и трябва сами да получават доходиq за да са доволни, щастливи и най-важното свободни човеци, а не зависими от подаяния.
    Това което правиш не е никаква благотворителност, а унижение за хората.
    И що не се върнеш от Швейцария в Симитли да живееш и да правиш същото, ъм?!
    Лицемерието е грозна черта, а с думичката „Ангели“ трябва много да се внимава!
    Толкова.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *