СЛЕД 6 МЕСЕЦА ЧАКАНЕ! Осиновителите на щъркелово гнездо Мария и Хироюки дойдоха от Япония и го видяха отблизо в Баничан

Осиновителите на първото щъркелово гнездо под постоянно видеонаблюдение в България успяха да го видят отблизо след 6 месеца чакане. Мария и Хироюки пристигнаха от Япония и посетиха гоцеделчевското село Баничан /сн. 1/, където се намира „домът” на темпераментните птици.

За съжаление осиновителите не успяха да видят обитателите на гнездото – щъркелите Изгрев и Пролетка, тъй като те вече са излетели към топлите страни. За сметка на това местните хора ги очароваха с топлото си посрещане.

Японското семейство опита традиционни български храни – баница, питка и чорба, приготвени от секретарката на читалището Румяна Джибова /сн. 2/. В Баничан Мария и Хироюки се запознаха с местните културни символи и биологичните и поведенческите особености на белите щъркели. Те получиха и сертификат с благодарност за оказаното внимание и поетия ангажимент за опазването на птиците, а ден след това отново отпътуваха за азиатската страна.

Припомняме, че „щъркеловият дом” в Баничан бе осиновен през април. Тогава Българското дружество за защита на птиците поде инициатива за осиновяване на такива с цел тяхното опазване. Семейството от Страната на изгряващото слънце разбрало от публикация във Facebook за инициативата и веднага пожелало да се включи в нея. Тогава от ръководството на местния клон на дружеството решиха да удовлетворят желанието на Мария и Хироюки, като им поверят гнездото под постоянно видеонаблюдение в знак на добрите взаимоотношения между България и Япония. По този начин те могат да наблюдават ежедневието на обитателите му от разстояние.

ВАСИЛ НИКОЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *