Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди

Сокът от кисело зеле, познат у нас като зелева чорба, се получава чрез естествена ферментация на сурово зеле. За целта пресният зеленчук се залива с подсолена вода, след което протича процесът на ферментация, по време на който зелето отделя сок, съдържащ млечна киселина. Точно той придава характерният вкус на зеленчука и го консервира.

Зелевата чорба е популярно народно средство за борба с махмурлука, но освен това консумацията й има редица ползи за здравето, които се дължат на богатия и ценен състав на течността.

Състав на сока от кисело зеле
По време на ферментацията млечнокиселите бактерии се размножават. Именно те превръщат напитката в натурален пробиотичен продукт, който съдържа множество органични вещества, необходими за нормална жизнена дейност на организма. В състава на сока влизат витамини C, K и B12, ензими и минерали като калий, магнезий и калций. Течността е богата и на бета-каротини и фолиева киселина.

Високото съдържание на витамин C в сока от кисело зеле спомага за укрепване на имунната система. Витаминът е мощен антиоксидант, засилва метаболизма и е профилактика срещу сърдечни заболявания. Важен е за здравето на кожата, костите и съединителната тъкан. Порция от 250 милилитра сок от кисело зеле съдържа 40 процента от препоръчителното дневно количество витамин С за човек.
Значителни са и количествата на мастноразтворимият витамин К в зелевата напитка. Той е отговорен за здравето на костите и за съсирването на кръвта.
Киселото зеле е сред малкото растителните храни, които осигуряват на организма витамин В12, необходим за здрава нервна система.
Бета-каротинът (предшественик на витамин А) в състава на ферментиралата напитка е важен за здрави кожа, очи и кости, а фолиевата киселина е от значение за кръвообразуването.
Положителното въздействие на зелевата напитка върху организма
Приемът на зелева чорба се отразява добре върху здравето на целия организъм, но най-вече подобрява храносмилателните процеси, поради което често се използва за борба със запека.

Кисел зелев сок и ползите за стомаха

Млечнокиселите бактерии осигуряват здравословен чревен климат. Редовният прием на зелева чорба детоксикира и прочиства организма, като по този начин подпомага процеса на отслабване. Наличието на диетични фибри и полезни бактерии стимулира храносмилането, което прави сока от зеле естествено слабително средство.

При запек пийте зелева чорба на гладно

За възстановяване на стомашно-чревния тракт след прием на антибиотици (те убиват не само вредните, но и полезните бактерии в червата) се препоръчва редовна консумация на пробиотични храни, към които се отнася и сокът от кисело зеле.

Учени от Лайпцигския университет откриват рецептор в клетките на хората и човекоподобните маймуни, който се активира чрез сигнали от бактерии, намиращи се във ферментиралите храни. Изследователите за първи път демонстрират молекулярните механизми на взаимодействието между млечнокиселите бактерии и човешкото тяло. Проучването дава нов поглед за връзката между микроорганизмите във ферментиралите продукти и имунната система. Учените потвърждават, че млечнокиселите бактерии, които превръщат прясното мляко в кисело и прясното зеле в кисело, имат здравословен ефект върху човешкия организъм. Изследването е публикувано в списание Plos Genetics.

Освен че се отразява добре върху стомашно-чревното здраве и подпомага намаляването на телесното тегло, приемът на сок ок кисело зеле:

Действа благоприятно върху здравето на сърдечносъдовата и нервната система.
Укрепва имунитета.
Допринася за нормализиране на кръвното налягане.
Облекчава мускулните спазми.
Помага за понижаване на нивата на холестерол в кръвта.
Пречиства организма от токсини.
Отразява се добре върху състоянието на кожата.
Въпреки че благоприятното действие на зелевата чорба върху организма не е за подценяване, прекомерният прием на течността може да доведе до някои неразположения.

Вреда и противопоказания за консумация на сок от кисело зеле
За превръщането на прясното зеле в кисело се използва много сол. Затова готовият продукт и полученият сок изобилстват от натрий, а приемът на твърде много натрий увеличава риска от сърдечни заболявания. Една чаша сок от кисело зеле може да съдържа до 2083 милиграма от елемента, което е 88 процента от препоръчителната дневна доза.

Поради високата концентрация на пробиотични бактерии в сока от кисело зеле, след консумацията му е възможен дискомфорт, свързан с храносмилателната система, който най-често се проявява като диария и болки в стомаха.

В случай че почувствате някои от тези неразположения, прекратете консумацията на солено-киселата течност. Ако симптомите не отшумят бързо, консултирайте се с лекар.

Ако не страдате от запек, препоръчително е да приемате малки количества зелева чорба, за да не се прояви слабителният й ефект.

Ферментиралите продукти е възможно да съдържат хистамин, затова хора с хистаминова непоносимост е добре да се въздържат от консумация на киселия зелев сок.

Знаете ли, че има и червена зелева чорба? Тя се получава при ферментация на червено зеле и освен витамини, в състава й има и антоцианини – растителни пигменти, които предпазват клетките от стареене и мутация.

Сокът от кисело зеле в кулинарията

Освен като напитка за подобряване на общото здравословно състояние, зелевата чорба се използва и в кулинарията за приготвяне на различни ястия. Служи за мариноване на месо, може да бъде основна съставка при приготвянето на домашен салатен дресинг, да се използва като саламура за консервиране на зеленчуци или като бульон за супа.

Препоръчително е киселото зеле и сокът от него да не се подлагат на термична обработка, защото голяма част от витамините и хранителните вещества се унищожават под въздействието на високата температура, намалява се и полезното действие на млечнокиселите бактерии.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *