СПОР! Миряни в Банско: Защо името на Цеко Минев е изписано над вратата на църквата „Света Троица“? Отец Я. Русков: Не е грешно, голям дарител е….

Дарителски надпис над входа на възрожденската емблема на Банско, църквата „Света Троица“, събуди остра полемика сред миряните в общината. Броженията са заради изписване името на най-големия акционер на ски зона в курорта „Юлен“ като основен ктитор веднага след споменаването на Светата Троица. Текстът гласи буквално: „За славата на Светата и животворяща Троица, Отца и Сина и Светия Дух, се обнови този храм с волните пожертвувания на господин Цеко Минев в лето 2014“. Всеки вярващ, като прекрачва храма и на излизане от него, се кръсти точно под този надпис, където е името на Цеко Минев, наред с Отец, Син и Светия дух, аргументират се миряните. Те добавят и друго съображение – че има и други дарители, които, макар и малки, е обидно да бъдат пренебрегвани.

Заради създалата се ситуация репортер на вестник „Струма“ поиска коментар от отец Янко Русков – архиерейски наместник на Неврокопска митрополия, който беше категоричен, че това не е грешно и се прави от векове.

„По принцип не е забранено имената на дарителите да бъдат изписвани в храмовете. Има решение на висшето духовенство за това и то не забранява подобно нещо. Цеко Минев дари много пари да се реставрира църквата. Това е една благодарност към него, отдаване на необходимата почит. Стенописът отдавна е благословен и от митрополита. Самите художници също пожелаха да се пише името му като един голям дарител, и при все че той продължава да дарява средства на храма. Има много хора, които не желаят да се изписват имената им, и това е тяхно право, но не е забранено“, каза отец Русков.

Той допълни, че това е история и само така се помни и остава през годините. Даде и още примери за изписани имена на дарители в много храмове и манастири.

„Старата църква в Добърско например – като влезете, вдясно са изписани хората, които са я построили и са я изографисали. Направено е преди 700 години, в Зографския манастир не само че са изписани, но са и изографисани царете, императорите, всички, помогнали да се построи. Станало е преди повече от 1000 години. Тази традиция е от векове, тя не е от сега. Всеки си има свое мнение по въпроса. Давам ви още един пример – църквата в Разлог. Иконите, които са изографисани, на всичките отдолу пише името на дарителя. Църквата в Баня също, иконостасът в църквата в Якоруда, където пише: „Дарен от Негово Височество цар Фердинанд”, в разложката църква е изписано кои са художниците и т.н., това е история. Ако не се напише, няма да остане. Тази традиция е от векове и аз не мога да коментирам това, което са решили светите отци преди години“, заключи отец Русков.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. Иван

  Имаше и един друг собственик на банка, чието име беше изписвано по църквите.
  Сега е в Сърбия…

  Отговор
 2. Галя

  Какви миряни са това? Значи като някой дава пари на църквата, за да се съхранява вярата на хората, всички станали по-католици и от папата, въпреки че и един лев не са отделили и даже не са и стъпвали в църквата. Сега обаче защо името на Минев било изписано. Ами дарете и вие бе мили хора и вашето ще бъде изписано. Ама вие само знаете да си стоите по домовете и да критикувате. Даже веднъж не сте отишли и градинката пред църквата да изкопаете, ей така да направите просто нещо от сърце не за вас, а за някой друг. 

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *