Стартира делото срещу К. Митев за мега пожара в Пирин

Стартира делото срещу Костадин Митев, който бе обвинен за големия пожар , пламнал през лятото на 2017 година в гората на с. Мечкул, общ. Симитли и стигнал до района на Стара Кресна.

Причината за огромния пожар, унищожил 15 343 дка гори и частни имоти е неизгасена цигара, която младият пастир изхвърлил в района на сухия водоем и тръгнал да гони стадото крави.

На днешното заседание в Районен съд – Благоевград бяха изслушани 5-има свидетели след които ел. техници от ЧЕЗ, които поставили защитни изолационни средства на електропроводите за предпазване на лешоядите, обитаващи района.

Те обясниха, че са видели първоначално дим и се обадили на телефон 112 от където им казали, че вече са получили сигнал за пожара. И двамата свидетели заявиха, че са видели пожарна да гаси огъня, чули и гърмежи, за които предположили, че са от далекопроводите, които изключили при появата на дима.

Сред свидетелите беше и кметският наместник в с. Мечкул Цв. Илчова, която също пристигнала на мястото на 25 август 2017 г. След четири дни, на 29, била извикана на оглед в района на сухия район, на който бил и говедаря Костадин Митев от с. Брежани, от където е и тя.

Тогава той обяснил, че там е изхвърлил цигарата си.

Вещото лице Атанас Атанасов, извършил пожаро-техническата експертиза, обясни че е проверявал 4 версии за причините за инцидента и по метода на изключването и показанията на К. Митев е стигнал до заключението, че пожарът е причинен от неизгасена цигара.

По искане на защитата ще бъде допусната и допълнителна експертиза, но след разпита на последния свидетел кметът на с. Брежани Благой Стафанов, който днес не се яви на съдебното заседание.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *