Строителното вето на Рилските езера блокира 3 обществени поръчки на парк „Рила“, Е. Димитров-Ревизоро ще реши за безумната цена от 33 хил. лв. за информационни табели и ще направи ли изключение за строежа на 2-етажния пункт на планинските спасители

Дупнишката фирма “Реал Трейдинг” ЕООД на 42-годишния Георги Олегов Христов ще строи контролно-информационния пункт край Седемте рилски езера за планинските спасители и за нуждите на парковата охрана. Това се разбра в разгара на скандала около багера, който „разора” планината по друг проект за 12 млн. лв. на НП „Рила”.

Срещу 469 231,15 лв. без ДДС младият строителен предприемач ще трябва да вдигне в рамките на 6 месеца в местността Сухия чал в землището на Сапарева баня двуетажна сграда без сутерен, със застроена площ от 126 кв.м и разгъната застроена площ 215,70 кв. Конструкцията ще бъде смесена – от стоманено-бетонови носещи елементи, дървена подова и дървена покривна конструкция.

Г. Христов, който има участие в общо 7 фирми, спечели поръчката само с 800 лв. под прогнозната стойност на сградата. Фирмата му остана единственият участник в надпреварата, след като „Сима“ ЕООД и „Беткор“ ЕООД бяха отстранени. Първата фирма, в която участие има екскметското семейство на Сапарева баня Сашо и Силвия Иванови, отпадна от надпреварата заради наличие в офертата на документи, подписани само от единия управител. „Беткор“ пък бе отстранена, тъй като техническата спецификация не отговаряла на минималните изисквания.

Решението за класирания участник е подписано от директора на НП „Рила“ Красимир Андонов на 1 юли 2020 г. То подлежи на обжалване в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията. Ако такова обжалване не постъпи, Кр. Андонов може да подпише договора за изпълнение с Г. Христов.

Идеята за постройката е планинските спасители от Дупница да могат да разполагат с изходна база в планината, откъдето да се впускат в издирване на изгубени туристи.

Вдигането на двуетажната сграда предполага, че на Седемте рилски езера ще се качи още тежка техника, защото едва ли стоманено-бетоновите носещи елементи ще могат да бъдат изкарани горе с коне и мулета.

Това означава, че избухналият преди дни скандал с багера до езерото Бъбрека, който доведе до спиране на мегапроекта на парк Рила за оформяне на туристически пътеки в района, е само глътка въздух за планината. Строителните дейности бяха спрени от екоминистъра Емил Димитров, който по нареждане на премиера завчера се качи на Седемте езера и направи проверка на място на изпълнението на дейностите по проект “Устойчиво управление на Национален парк “Рила” II фаза“. Министърът обходи района на Рилските езера, констатира, че строителната техника е изведена от обекта, и обяви, че има нарушения в изпълнението на проекта, които щели да бъдат докладвани на министър-председателя. Санкции по тези нарушения ще бъдат наложени на софийското дружество „Юнайтед Пропърти Груп“, което изпълнява проекта на обща стойност 12 млн. лв. Очаква се и намесата на експерти от Оперативна програма „Околна среда“, както и от прокуратурата, която се самосезира за тежките машини в защитения парк.

Не е изключено нарушения да бъдат открити и при ценообразуването на отделните елементи по проекта, където изграждането и маркирането на 1 метър туристическа пътека е на цена 219 лв. без ДДС, а една информационна табела с размер 80 на 60 см струва 1491 лв. /по проект табелките са 22/, което прави 33 хил. лв. само за табелки.. Цената е нереално висока, като се има предвид, че направата и монтажът на едно дървено мостче с размер 4 м на 1,8 м ще струва 460 лв. бройката.

Тъй като министър Димитров е спрял целия проект, а не само частта за трасиране на туристически пътеки и опасването им с дървени парапети, блокирани са още 3 обществени поръчки на НП „Рила“, обособени в самостоятелни процедури. И трите са по същия проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II фаза”.

Едната е за избор на изпълнител за намаляване на степента на еутрофикация чрез прочистване от натрупани седименти на дъната на езерата Долно, Рибно и Трилистника от Седемте рилски езера и Долно Мусаленско и Каракашево от Мусаленските езера. По тази поръчка се планира и чистене от висши тревни растения на Близнака, Бъбрека и Окото от Рилските езера. Стойността й е 411 000 лв. без ДДС.

Другата поръчка е за доставка на противопожарно оборудване: 6 броя АТВ, 9 броя УТВ и 15 ремаркета към тях, 15 платформи за гасене на горски пожари, както и доставка на 300-литров резервоар. Заедно с обучението на служители на парка за работа с тази техника от проекта са заделени 506 560 лв. без ДДС.

Третата поръчка по мегапроекта е за доставка на оборудване за почистване на езерата, на система за наблюдение нивото на еутрофикация в езерата, понтонна платформа, лодка, неопренови костюми, спасителни жилетки, защитни средства и материали на обща стойност 98 486 лв.

Трите поръчки в момента са отворени, на различна степен на провеждане, но без избрани към момента изпълнители. Най-напреднала е поръчката за доставка на оборудване за почистване на езерата и на система за наблюдение нивото на еутрофикация, където кандидатстват 4 фирми, от които 2 са софийски, 1 – бургаска, а последната е благоевградската „Теленикс“ ЕООД на Николина и Веселин Кузмови. На 29 юни мина първото /и последно засега/ заседание на комисията, която трябва да определи коя фирма ще е доставчик, но не е ясно ще има ли скоро второ заседание. Миналата година същата поръчка бе прекратена поради липса на кандидати.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Ексобщинският съветник Н. Табаков
призова дупничани на протест
“Долу ръцете от Рила”

Общественикът от Дупница Николай Табаков организира протест в центъра на града под надслов “Долу ръцете от Рила, морето и природата”.
 Н. Табаков, който е бивш общински съветник, призова дупничани към активност срещу унищожаването на природата и да се включат в протеста пред общината, който е днес, 3 юли, от 18,30 ч.
“Свидетели сме в последно време на крещящо унищожение на природата в нашата родина! Багери на Седемте рилски езера, хотели за подпори на свлачища по Черноморието… хиляди схеми, които целят само да се усвоят едни пари за сметка на природата. Тревожи ме и целенасочената промяна на Закона за биологичното разнообразие и орязване на “Натура 2000”. Ако не излезем сега на протест срещу всички промени в Закона за биологичното разнообразие, който ще се гледа на второ четене в Народното събрание, то сеченето на вековни гори, унищожаването на реки… ще стане законно. Нека защитим българската природа”, апелира Табаков. В същия ден и час ще протестират защитници на природата в цялата страна.
Както “Струма” писа, Н. Табаков, който е председател на структурата на ДСБ в Дупница, излезе и пред парламента с надпис в ръце “Аз не съм като тях”. След няколко дни протест пред Народното събрание той се прибра в Дупница. Сега се включи в борбата за друга кауза.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *