Съветниците в Разлог отрязаха мераците на бившия енергиен министър за фотоволтаична централа върху 169 дка край Баня

Общинският съвет в Разлог поряза намеренията на бившия заместник енергиен министър Илко Йоцев да купи близо 169 дка общинска земя за изграждане на фотоволтаична централа в местността Ибидимици, в землището на село Баня. Предложението не бе прието въпреки двойно завишената цена на имота от първоначално дадена пазарна цена, изготвена от лицензиран оценител, в размер на 79 380 лева.

Сумата е увеличена след постъпило предложение от общинския съветник Петър Попов на заседание на Комисията по бюджет и финанси имотът да бъде продаден за 168 840 лева, или 1000 лева на декар, вместо за 79 380 лева и тази цена да бъде определена за първоначална конкурсна.

Точката мина почти без дебати, като единствено общинският съветник адвокат Иван Димитров поиска да разбере дали земите, предмет на продажба, са по чл. 19 от ЗСВЗЗ (Закон за собствеността и възстановяването на земеделски земи), който регламентира стопанисването и управлението от страна на общината на земеделска земя, останала след възстановяването на правата на собствениците. Въпросът му бе отправен във връзка с продължаващата реституция и факта, че на почти всяко заседание се разглеждат искания от граждани за възстановяване на земи.

Кметът Красимир Герчев поясни, че към тези земи през всичките години досега не е проявен интерес за възстановяване или ползване, тъй като мястото е скалисто, с наклон и непривлекателно. Той изложи и законовите основания, на база на които е предложена продажбата.

Въпреки това при гласуването предложението не бе прието, като 8 съветници дадоха положителен вот, 8 се въздържаха и един гласува „против”.

Земята, предложена за продажба, се намира на отсрещния хълм на депото за неопасни отпадъци в разложкото село Баня и е актувана като частна общинска собственост.

До предложението за продажба се стигна след постъпило през лятото на миналата година инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична централа от дружество на бившия енергиен министър в периода 2002-2005 година Илко Йоцев. Предложението тогава бе за регистриране на ново дружество, в което община Разлог да участва като съдружник с апортна вноска на земя. Впоследствие е решено общината да не влиза в съдружие, а с парите от продажбата да изгради собствена фотоволтаична електроцентрала. Това е посочено и като полза за общината в новото инвестиционно намерение.

Дружеството на Йоцев е заявило и готовност да предоставя напълно безвъзмездно данни от научно-развойната лаборатория, която също влиза в плановете им за инвестиция, както и за негова сметка да изготви концепцията за финансиране на идейния проект и техническия проект за ФЕЦ, която общината да изгради на територията на депото.

На заседанието бе приета и краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и биогорива за периода 2021-2024 година.

Още едно важно решение, касаещо Баня, бе взето на сесията завчера. То е за отдаване на концесия на минералния плаж в селото. Предложението бе прието с 11 гласа „за“, 6 „въздържал се“ и 1 „против. Точката мина без дебати, но д-р Радко Тумбев отправи критики към кмета на село Баня и даденото от нея становище, от което по думите му не става ясно какво е мнението й по въпроса. Съветникът взе думата, за да обоснове вота си „,въздържал се“.

„На комисиите поисках становище от кмета на село Баня. Предполагам, че сте го прочели всичките и на някого дали му стана ясно какво подкрепя тя. В становището се насочва вниманието ни към решение от 2017 година, с което е дадено съгласие за обявяване на процедура за изготвяне на концесия поради проявен тогава друг инвеститорски интерес, сочи се и становище на бившата кметица. Това е несериозно отношение по изключително важно решение за изключително важен въпрос. Да се пишат такива становища от кмета на най-голямото село, което претендира за СПА дестинация, за повишаване качеството на услугите, това е несериозно“, каза д-р Тумбев и уточни, че въпреки положителния си вот на комисиите, сега е гласувал „въздържал се“.

Темата за концесията на плажа бе засегната и от общинския съветник Николай Дундалов, но при гласуването на плана за действие на общинските концесии и годишната програма за управление и разпореждане с общинската собственост, където той е включен. Съветникът постави въпроса дали при изготвянето на програмата е взето предвид отношението на хората от Баня, които през лятото входираха подписка и поискаха плажът да бъде изключен като обект за концесия и да продължи да се стопанисва от община Разлог.

Отговор даде кметът Красимир Герчев, който уточни, че принципно съгласие за това е дадено от ОбС още през 2017 година и има положителни становища както от предишния, така и от настоящия кмет на селото.

„Община Разлог трябва да има една предвидимост, когато работи в тази посока. Инвестиции трябва да има със сигурност, а сега има и инвестиционен интерес, който дава възможност този плаж да придобие един съвременен вид. Аз съм се съобразил с всички мнения и становища и затова е предложена тази програма”, поясни градоначалникът.

При вота 12 от съветниците подкрепиха Плана за действие на общинските концесии и Програмата за управление и разпореждане с общински имоти, четирима гласуваха „въздържал се“ и двама „против“.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Жичко Волтов

    Този мишок Илко от години гради фотота и после да ги продава с печалба на будалите. Сигурно пак ще го направи, след като плати едни пари на едни хора…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *