Съветниците решиха: Марешки ще строи бензиностанция в Банско, само екскметът Г. Икономов гласува „против”

На последното за годината редовно заседание на Общинския съвет в Банско съветниците в курорта допуснаха изготвяне на ПУП-ПЗ за промяна предназначението на имот в местността Забиница от „земеделска земя“ в „за бензиностанция, газстанция и обществено обслужване“. Заявление за промяна на предназначението е депозирано от собственика на земята Михаил Тренчев, а инвестиционното намерение за изграждане на бензиностанция е на Веселин Марешки.

Съгласието за това идва две години след като предишният местен парламент отхвърли същото предложение, като не допусна изготвянето на ПУП с мотива, че имотът не попада в ОУП на Банско и е незаконосъобразно това да бъде направено. Точката отново предизвика дебати, а категорично против се обяви екскметът на общината Георги Икономов, който заяви, че и преди неговото становище за въпросния имот е било отрицателно, и към днешна дата то не се е променило, и подчерта, че около 90% от предишните общински съветници също са били против. „Това ще означава промяна в ОУП, тъй като имотът не попада в него. Въпросът е чисто принципен, защото ако започнем да си променяме общия устройствен план, който сме одобрили, на практика ще означава, че нямаме общ устройствен план. Затова аз ще гласувам против. Обстоятелствата с нищо не са се променили, за да може да се смени предназначението на имота”, каза Г. Икономов.

Председателя на ОбС Димитър Русков пък припомни, че Икономов е бил против и за друго подобно решение за промяна предназначението на имот в м. Грамадето, но съдът е определил решението на Общинския съвет като напълно незаконосъобразно.

Костадин Дурчов пък припомни отменената от съда заповед за забрана на ново строителство на нощни клубове, която бе атакувана от прокуратурата заради ограничаване правата на инвеститорите. „Съдът и областният управител ни отмениха едно решение, с което ограничаваме развитието на бизнеса, или по-точно конкуренцията в бизнеса. Мисля, че трябва да даваме инициатива в развитието на бизнеса, да бъдем органът, който да регулира параметрите в този бизнес, а да не оставяме нещата без никакъв контрол и регулация. Това да се развива бизнесът и да има нови инвестиции ние не можем да ограничим”, каза Дурчов.

Общинският съветник Александър Весков пък припомни, че общинските съветници трябва да работят в полза на хората, а подобна инвестиция ще доведе до намаляване цената на горивата в района. „Това, че има достатъчно много бензиностанции в района, не означава, че цената е ниска. В случая имаме възможност да се постигне по-ниска цена на горивата в Банско, което е добре дошло за всички граждани. Това е моето лично мнение. Явно г-н Икономов е на друго мнение и може би за него цената на горивото е съвсем нормална и резонна, но според мен гражданите на Банско очакват да им помагаме с каквото можем”, каза Ал. Весков.

Заради споменатата от него по-ниска цена Икономов апелира да се каже каква ще бъде цената на горивото на новата бензиностанция. Цифри не бяха споменати, но част от парламентаристите потвърдиха, че цената ще бъде по-ниска. „Предполага се, че по-голямата конкуренция влияе върху крайната цена и води до по-добра услуга”, каза председателят Д. Русков и прекрати дебатите по точката. В крайна сметка решението бе прието с 12 гласа „за“, 4 „въздържал се“ и един „против”, даден от Г. Икономов.

Местният парламент допусна изготвянето на още два ПУП-а за промяна на предназначението на още два имота. Единият е в местността Грамадето и е за преотреждане на имота от „ливада“ в „за хотел и жилищни сгради“, а другият е в местността Свети Илия в Добринище с преотреждане от „ливада” в „за обществено обслужване”. Гласувано бе и допускане на ПУП-ПЗ за изменение на действащ застроителен план на имот в местността Грамадето, като се предвижда разделянето му на два самостоятелни имота с отреждане „за обществено обслужване” и „за обществено обслужване и жилищно застрояване”. И трите имота попадат в ОУП и бяха гласувани с мнозинство от местния парламент.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *