Съдът обяви избора на Петър Паунов за кмет на Кюстендил за законен

Решение на Административен съд – Кюстендил потвърди  резултата, обявен от ОИК – Кюстендил, с което е обявен за избран за кмет на община Кюстендил Петър Паунов. Той бе  издигнат от МК ГЕРБ /ПП ГЕРБ, ПП СДС, ПП ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, ПП „Обединени земеделци”/.
Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок.
 Допълнителните доказателствени  искания на адвокат Ангел  Ангелов, представляващ партия „Възраждане”, която атакува вота, не бяха уважени от съда. Той настоя за ръчно преброяване на бюлетините от 113 СИК и да се изискат всички недействителни бюлетини, бюлетини, в които е гласувано за повече от един кандидат, и бюлетини с „не подкрепям никого”, чиято бройка е 3300. Съдия Алексова отхвърли като неоснователно искането с мотива, че нито един протокол от СИК не е подписан с особено мнение, липсват зачерквания и добавки, няма забележки на членове на СИК.
По искането на адвокат Ангелов за конституиране за страни по делото на останалите кандидати за кмет съдът се произнесе, че е  неоснователно, защото всичките имат право на самостоятелни жалби, което не се е случило в установения от закона срок.
Ангел Ангелов поиска ОИК да представи кандидатите Петър Паунов и Здравко Милев като зависими не от политическа партия, а от банкова институция с мотива, че Здравко Милев е работил в клона на банката във Виена, а община Кюстендил има договор с нея за облигационен заем. Съдия Алексова се произнесе, че липсват доказателства за обвързаност на двамата кандидати с банкова институция. Адвокат Ангелов поиска и доказателства от ОИК, че Здравко Милев има уседналост в община Кюстендил през последните 6 месеца, защото според него, ако това не е така, е опорочен целият вот. Искането бе отхвърлено като неоснователно, защото ОИК – Кюстендил  е регистрирал Здравко Милев за кандидат за  кмет и това решение не е оспорено пред ЦИК в съответния ред.

Юристът настоя и за още информация за финансирането на кампанията на кандидатите за кмет Петър Паунов и Здравко Милев, на което беше отговорено, че кандидатите са изпълнили законовото изискване за посочването на сметката, през която ще се финансира тяхната кампания.
 Ангел Ангелов поиска данни от информационно обслужване за служителите, които са въвеждали протоколите с мотива, че заради много грешки системата е блокирала в ранните часове на 28 октомври. Това искане също беше отхвърлено, защото срив в информационната  система тогава не е имало и в съда е депозирано писмено становище на представителя на информационно обслужване в Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *